Ovo će dodatno poskupiti ljetovanje: U Grčku može samo dvoje u jednim kolima

  • 25.05.2020. 09:59

Svi koji ovog ljeta odluče da putuju u Grčku na more, moraju da znaju da u ovu zemlju ne mogu da uđu ukoliko se u automobilu nalaze više od dvije punoletne osobe (vozač i jedan putnik) — to su najnoviji zdravstveni propisi grčkog Ministarstva turizma.

Jedini izuzetak biće porodice sa maloljetnom decom i oni će moći zajedno da putuju. Stroge mjere propisane su i za autobuse u kojima će se broj putnika smanjiti za 50 odsto — svako drugo sjedište mora da bude prazno. Pritom, tokom cijelog putovanja turisti će morati da nose zaštitne maske, a klima u autobusima neće smjeti da se uključuje.

Prema novim grčkim propisima, putnici u autobusima sjediće samo na po dva sjedišta iz razloga „socijalne distance“. Tako će autobusi od 50 mjesta smjeti da prevoze najviše 25 putnika, dok će autobusi na sprat, umjesto 70 putnika, smjeti da prevoze njih 35.

Takođe, u autobusima je propisano i obavezno nošenje zaštitnih maski u toku cijelog putovanja, piše Informer.

Na vratima mora biti obezbijeđeno dezinfekciono sredstvo za putnike i osoblje, a preporuka je i da se postave paravani od pleksiglasa kojima će vozači biti potpuno odvojeni od putnika.

Prema novim propisima — vozači autobusa neće smjeti da uključuju klima-uređaje, već će se u toku cijelog puta vozilo prirodno provjetravati otvaranjem prozora ili šibera.

Rigorozne mjere moraće da se poštuju i u kombijima i u mini-busevima.

Prema propisima — kod vozila koja imaju sedam sjedišta maksimalan broj putnika biće dva, plus vozač. Vozila sa devet sjedišta moći će da prime, pored vozača, još tri putnika.