Istočno Novo Sarajevo

Otvoreni drugi "Principovi dani"

  • 27.06.2018. 21:26

Načelnik opštine Istočno Novo Sarajevo LJubiša Ćosić večeras je svečano otvorio manifestaciju "Principovi dani", koja će trajati do subote, 30. juna.

Obraćajući se prisutnima u Umjetničkoj galeriji, Ćosić je rekao da su "Principovi dani" manifestacija koja je nastala zahvaljujući spomeniku Gavrilu Principu, koji je tačno prije pet godina otkriven u istoimenom parku u Istočnom Novom Sarajevu. 

Ćosić je rekao da je postavljenje spomenika Gavrila Principa u Istočnom Novom Sarajevu simbolično značilo Principov povratak među svoj narod. 

"Govoriti o Gavrilu Principu znači vratiti se vijek unazad, ali i analizirati taj vijek i sve ono što se veže za srpski, ali i ostale narode na ovim prostorima. Imate 1914. godinu i sam atentat koji je prouzrokovao Veliki rat, a potom pobjedu ideje revolucije i slobode i to ne samo na prostorima tadašnje Srbije, nego na prostorima cijele Evrope. Onda dolazimo do 1921. godine i sahranu vidovdanskih heroja u Sarajevu pred skoro 100 hiljada ljudi", naveo je Ćosić. 

On je dodao se Princip slavio do početka 1941. godine, te da je i nakon Drugog svijetskog rata novi komunistički sistem nastavio da slavi Principa, kao nekoga ko se borio za slobodu, ne samo srpskog, nego i ostalih naroda na ovim prostorima. 

"Tu dolazimo u situaciju da od 1992. godine oni koji su sa nama slavili Pricipa, odbacuju ga i nazivaju ga teroristom, terminom koji se veže isključivo za jednu drugu religiju, za jedno drugo nastojanje i jedan sasvim drugačiji svijet koji podrazumjeva potpunu destrukciju", poručio je Ćosić.

On je rekao da će "Principovi dani" naći svoje mjesto mjesto u Istočnom Novom Sarajevu, ali i Istočnom Sarajevu, te da je uvjeren da će jednog dana postati manifestacija od značaja i za Republiku Srpsku. 

U okviru svečanog otvaranja održan je i koncert Osnovne i Srednje muzičke škole iz Istočnog Novog Sarajeva i Muzičke akademije Univerziteta u Istočnom Sarajevu, nakon čega je promovisana knjige poezije "Od grada do grada" pjesnika Dare Sekulić u izdanju Matične biblioteke Istočno Sarajevo. 

Predstavljena je i izložba fotografija o nastajanju opštine Istočno Novo Sarajevo autora Rajka Paštara, te izložba radova Škole ikonopisanja pravoslavnog centra za mlade "Sveti Petar Cetinjski".

Drugog dana manifestacije, na Vidovdan, biće položeno cvijeće na grob i spomenik Gavrilu Principu, te održana Vidovdanska akademija.  Manifestacija "Principovi dani" biće završena u subotu, 30. juna, projekcijom filma "Bel epok /Posljednji valcer u Sarajevu/" u sali Kulturnog centra Istočno Novo Sarajevo. 

Na Vidovdan, 28. juna 1914. godine, član "Mlade Bosne" Gavrilo Princip izvršio je u Sarajevu atentat na austrougarskog prestolonasljednika Franca Ferdinanda, a od posljedica slučajnog ranjavanja preminula je njegova supruga Sofija Hotek. 

Sarajevski atentat poslužio je austrougarskim vlastima za napad na Srbiju, što je dovelo do izbijanja Prvog svjetskog rata. 

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: Бизнис клуб

    'Емисија: Бизнис клуб

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.