Banjaluka

Otvorena međunarodna konferencija o kardiovaskularnim istraživanjima

  • Извор: СРНА
  • 20.09.2021. 19:31

U Banjaluci je večeras otvorena međunarodna konferencija iz oblasti kardiovaskularnih istraživanja na kojoj će biti predstavljeno 155 naučnih radova.

Konferenciju je otvorio ministar za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske Srđan Rajčević, koji je u izjavi Srni istakao značaj ove međunarodne naučne konferencije za Republiku Srpsku, za ukupni naučno-istraživački rad.

On je naglasio da će ministarstvo na čijem je čelu nastaviti da podržava ovakve manifestacije, jer one doprinose većoj vidljivosti domaće naučnoistraživačke zajednice.

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen šeranić, koji je prisustvovao otvaranju konferencije, rekao je Srni da je ovaj skup izuzetno velika stvar za Srpsku, jer su okupljeni eminenti stručnjaci iz oblasti u istraživačkom, ali i u kliničkom dijelu.

"Velika je stvar što ćemo kroz ovu konferenciju imati mogućnost da dobijemo podršku u nizu međunarodnih istraživačkih projekata i da utičemo i radimo na onome što je vrlo važno sa aspekta viskog školstva, a to je da popravimo status naših fakulteta kada govorimo o listama na kojima se boduju univerziteti, odnosno fakultet u tom segemntu“, dodao je Šeranić.

Ova konferencija će, kako je rekao, promovisati visoko školstvo u Srpskoj, te će i u ovoj oblasti biti omogućeno da se dobiju što kvalitetniji kadar kroz takvu vrstu saradnje.

Dekan Medicinskog fakulteta Univerziteta u Banjaluci Ranko Škrbić rekao je novinarima da će trodnevna konferencija okupiti znatan broj istraživača iz oblasti kardiovaskularnih istraživanja, ne samo bazičnih, nego i kliničkih disciplina.

On je napomenuo da je organizator ovogodišnje konferencije Medicinski fakultet Univerziteta u Banjaluci u saradnji sa Internacionalnom akademijom za kardiovaskularne bolesti.

Škrbić je rekao da će konferenciji prisustvovati znatan broj istraživača iz SAD i Kanade, te predstavnika udruženja iz 15 evropskih zemalja.

"Do danas je prijavljeno 155 radova koji će biti predstavljeni kroz prezentacije uživo i jedan dio onlajn zbog situacije u vezi sa pandemijom kovida 19, dok će dio radova biti predstavljen kroz sesije", dodao je Škrbić.

On je rekao da će konferencija biti prilika da mladi istraživači iz Republike Srpske u saradnji sa kolegama iz regiona i Evrope razgovaraju, razmjenjuju iskustva i da se dogovaraju naredni projekti.

"Biće to prilika da podstaknemo istraživanja i ukažemo na neke novine koje će se sigurno odvijati u narednom periodu. Ovo će biti jako dobra uvertira za ono što slijedi, a to je kongres kardiologa Republike Srpske", dodao je Škrbić.