Banjaluka

Otvorena Međunarodna konferencija o medicinskom i biološkom inženjeringu

  • 16.05.2019. 19:49

Medicinski i biomedicinski inženjering je nova oblast od koje će u budućnosti zavisiti uspjeh ukupne medicine. Zbog toga je važno što je i u Republici Srpskoj i BiH prepoznat značaj te djelatnosti, poručio je predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

"500 učesnika, najeminentnijih stručnjaka iz oblasti medicinskog i bioinženjeringa je svakako veliki događaj za ovaj grad, za Republiku Srpsku i Bosnu i Hercegovinu i u tom pogledu  odajem prizanjen organizatorima na uspjehu da animiraju značajan broj stručnjaka kao što smo mogli da čujemo, vrhunskih stručnjaka iz ove oblasti. Veoma je važno da su ljudi prepoznali značaj te djelatnosti, da se bore za društveni status, stručnjake te vrste i ona konferencija ima za cilj da afirmiše te vrijednosti", kaže Dodik.

Velika je stvar što se prvi put u istoriji Evrope generalna skupština najveće evropske organizacije iz oblasti medinskog i biomedicinskog inženjeringa dešava upravo u Banjaluci u okviru konferencije - poruka je organizatora .

"Napokon i ostale EU zemlje imaju tu čast da se jedna ovakva konferencija odvija u Bosni i Hercegovini. Mi sa ovom konferencijom pokazujemo da BiH ima kapacitet, ima partnere, da zna gdje su fondovi", kaže Almir Badnjar, predsjednik Društva za medicinski i biološki inženjering u BiH.

"Ova konferencija ne dolazi slučajno, imajući sve ovo u vidu. Sve ovo što radimo i pripremamo je buduće jezgro centra za medicinska istraživanja koje ovih dana opremamo je bio okidač da ova konferencija bude organizovana u Banjaluci", rekao je Ranko Škrbić, dekan Medicinskog fakulteta u Banjaluci. 

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić kaze je da interdisciplinarnost danas pokreće medicinu, zbog čega ova konferencija ima veliki značaj zahvaljujući informacionoj tehnologiji, inženjerstvu i drugim sektorima društva, kaze ministar medicina može napredovati dalje i sa njime dati bolji kvalitet liječenja.

Tokom trajanja konferencije biće predstavljeno 116 radova, održane dvije radionice i forum. U okviru Treće međunarodne konferencije o medicinskom i biomedicinskom inženjeringu održava se i Prvi internacionalni kongres studenata medicine.

  • 07:00 АТВ јутро

    АТВ јутро

  • 09:00 Серија: Крваво цвијеће (Р) (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 10:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:15 Ловачки савети

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија

    ''''Серија