Beč

Otvorena manifestacija "Dani Srbije i Srpske u Austriji"

  • 04.10.2019. 20:43

U Beču je večeras svečano otvorena manifestacija "Dani Srbije i Srpske u Austriji", čiji je cilj okupljanje dijaspore i jačanje njenog kulturnog i poslovnog vezivanje sa maticama, kao i produbljivanje privredne, turističke i kulturne saradnje sa Austrijom.

U kulturno-umjetničkom programu nastupili su istaknuti operski i baletski umjetnici iz Beograda, Banjalučka filharmonija, srpska kulturno- umjetnička društva iz Beča, izvorne pjevačke grupe i drugi.

Otvaranju manifestacije u prepunom bečkom Kursalonu Hubner, koja će trajati do 30. oktobra, prisustvovali su ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Natalija Trivić i ministar privrede i preduzetništva Vjekoslav Petričević, ugledne zvanice iz javnog, političkog i društvenog života Srbije, Srpske, Austrije i Beča, predstavnici srpske dijaspore u Austriji i drugi gosti.

Trivićeva je rekla novinarima da je program manifestacije sadržajan i multifunkcionalan, te da na pravi način može da pokaže šta to čini Srbe jedinstvenim.

"Ne samo Srbe u Srpskoj i Srbiji, već i u cijeloj dijaspori, a ovih dana u Austriji", rekla je Trivićeva i izrazila zadovoljstvo što će se u Austriji predstaviti brojne ustanove kulture Republike Srpske.

Šef Predstavništva Republike Srpske u Austriji Mladen Filipović rekao je da je veoma važno što se manifestacija održava u Beču, kao glavnom austrijskom gradu i jednoj od evropskih metropola.

"Srbija, Srpska i srpska dijaspora mogu da pokažu da smo jedan narod i da imamo bogatu tradiciju, kulturu, jezik...", rekao je Filipović.

Tokom manifestacije u Beču će u narednom periodu biti organizovana i gostovanja pozorišta iz Beograda i Banjaluke, izložbe i koncerti.

Manifestaciju pod pokroviteljstvom predsjednika Srpske Željke Cvijanović, Vlade Srpske i Ministarstva spoljnih poslova Srbije organizuju Predstavništvo Srpske u Austriji, Ambasada Srbije u Austriji i Zajednica srpskih klubova u Beču.

"Dani Srbije i Srpske u Austriji" imaće i humanitarni karakter, jer će se tokom trajanja programa prikupljati sredstva za akciju "Deca su naša budućnost" za Gimnaziju Sveti Sava u Osojanu na Kosovu i Metohiji.

U okviru "Dana Srbije i Srpske u Austriji" u Beču su juče predstavljeni privredni potencijali Banjaluke i Novog Sada. 

  • 12:15 Аутошоп магазин (Р)

    За љубитеље аутомобилизма, ауто тржишта и најновијих информација о вашем љубимцу.

  • 12:40 Емисија: Народ прича (Р)

    Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић.

  • 13:10 Емисија: Енерго клуб (Р)

    Релевантне актуелности из области производње електричне енергије.

  • 13:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 14:00 Емисија: Ћирилица (Р)

    Провокативна питања и још провокативнији одговори, бујица опречних ставова и речи, теорије и докази, неоткривено – све носи уреднички потпис Марића који на интересантан начин сучељава различита мишљења и огољава стварност.