Teslić

Otvorena konferencija o energetskoj efikasnosti

  • 02.10.2019. 12:54

Ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske Srebrenka Golić otvorila je danas u Tesliću 4. Međunarodnu konferenciju o energetskoj efikasnosti, na kojoj učestvuje oko 200 međunarodnih, regionalnih i domaćih stručnjaka, te predstavnika relevantnih javnih i naučnih institucija iz ove oblasti.

Golićeva je najavila dalje usklađivanje legislative Republike Srpske sa pravnom tekovinom EU.

Ona je rekla da je ova konferencija značajna za razmjenu iskustava i diskusije o pravnim, tehničkim i ekonomskim aspektima energetske efikasnosti u zgradarstvu.

Golićeva je navela da postoji još oko 1.000 objekata u oblasti zdravstva, kulture i obrazovanja izgrađenih u prethodnom vijeku koje je potrebno sanirati.

Ona je istakla da su dosadašnje strategije finansirane uz pomoć donatorsakih sredstava, zahvaljujući čemu je bio rasterećen entitetski budžet.

Golićeva je naglasila da su te strategije bile i preduslov da se uopšte može aplicirati za projekte.

Ona je ukazala i na potrebu prelaska na obnovljive izvore energenata sa fosilnih.

Prema njenim riječima, sa potencijalnim kreditorima potrebno je razgovarati i o tome da etažni vlasnici za energetsku sanaciju objekata dobiju dio bespovratnih sredstava, a dio udruže uz kredit.

Golićeva je danas uručila zahvalnicu Adamu Drosdolu, direktoru Njemačke razvojne banke, koja je obezbijedila grant od 10.000.000 evra za projekat energetske efikasnosti Republici Srpskoj.

On je podsjetila da je resorno ministarstvo Srpske nosilac projekta "Podsticanje investicije u niskokarbonske javne zgrade za BiH" od 17.300.000 dolara od Zelenog klimatskog fonda, te navela da su su iz dosadašnjeg kredita Svjetske banke sanirana 33 javna objekta.

Golićeva je zahvalnice uručila i prestavnicima Razvojnog programa UN, Njemačkom društvu za međunarodnu saradnju, Svjetskoj banci, te Ambasadi Kraljevine Švedske u BiH.

Direktor Njemačke razvojne banke Adam Drosdol kaže da su bespovratna sredstva od 10.000.000 evra za unapređenje mjera efikasnosti u Srpskoj već izdvojena, ali će finansijski i sporazum o realizaciji biti potpisani do kraja godine.

Drosdol je naveo da realizacija projekta počinje iduće godine i trajaće do 2023.

Direktor Fonda za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost Republike Srpske Srđan Todorović rekao je da se na osnovu dosadašnjih iskustava mora pronaći održiv model finansiranja projekata iz oblasti sprovođenja mjera ekološke efikasnosti, te jasno definisati uštede i obezbijediti kontinuitet finansiranja.

Predstavnik Njemačkog društva za međunarodnu saradnju (GIZ) Goran Krstović najavio je nastavak pomoći u uspostavljanju legislative iz oblasti energetske efikasnosti.

Dvodnevnu konferenciju, koja se održava u hotelu "Kardijal", organizuje Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju u saradnji sa UNDP-om, GIZ-om i Fondom za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost Republike Srpske.