Bijeljina

Otvorena foto-izložba "Narodi Rusije" FOTO

20:55, 27.11.2018.
Izvor: Srna
Thumbnail
Ambasador Rusije u BiH Petar Ivancov otvorio je večeras u Bijeljini foto-izložbu "Narodi Rusije", autora Željka Stojanovića, na kojoj je predstavljeno 46 naroda iz te zemlje.

Izložba je organizovana uz podršku Ambasade Rusije u BiH i Panevropskog univerziteta "Apeiron" iz Banjaluke, odjeljenja Bijeljina, a otvorena je u prostorijama tog univerziteta. 

"Neopisivo mi je drago da je ova izložba večeras posvećena našim narodima. Ovaj univerzitet je, zapravo, ambasador ruskog jezika u BiH, univerzitet koji koristi najveća tehnička i tehnološka dostignuća u izučavanju ruskog jezika", rekao je Ivancov, obraćajući se posjetiocima i poštovaocima Rusije, njenih naroda i njene kulture.

Thumbnail

 

On je napomenuo da je večerašnja izložba posvećena multietničkoj Rusiji, te istakao da u Rusiji, prema propisu iz 2002. godine, ima mnogo više od 46 nacionalnosti. 

Prema njegovim riječima, najveća nacionalnost su Rusi i njih je 116 miliona od ukupno 142 miliona stanovnika različitih nacionalnosti, koji pričaju različite jezike, što je njihovo pravo. 

"Praznik - Dan narodnog jedinstva jeste dan koji ujedinjava naše narode, a formiran je još u periodu kada su Rusiju napali Poljaci", rekao je Ivancov, napominjući da su tada Rusi sa drugim narodima branili svoju otadžbinu. 

U novembru svake godine u Rusiji se obilježava Dan jedinstva naroda Rusije u spomen na 17. vijek kada su se ruski narodi ujedinili i porazili poljskog napadača. 

Ruski ambasador je rekao da izložba predstavlja dokumenta o malom dijelu ruskih naroda i izrazio želju da ona bude još veća, sa većim obuhvatom naroda, ali i uvjerenje da će i ova večeras pobuditi interesovanje prisutnih. 

Ivancov je zahvalio autoru izložbe Željku Stojanoviću, kao i rektoru Univerziteta "Apeiron" Zoranu Avramoviću sa saradnicima, te svim ljudima koji su učestvovali u njenoj organizaciji. 

Thumbnail

Autor izložbe "Narodi Rusije" Željko Stojanović rekao je da je ona večeras premijerno postavljena u Bijeljini, a da će potom biti predstavljena i građanima Sarajeva, Vlasenice, Mostara, Srpca i drugih mjesta. 

Stojanović je istakao da su fotografije koje čine izložbu napravili ljudi iz Ruske Federacije, različitih zanimanja i profesija, a da ih je on, zajedno sa kolegama iz Ambasade Rusije, prikupljao i uobličio u izložbu. 

Prema njegovim riječima, izložba je jedan od projekata koji se realizuje na ovim prostorima i čiji je cilj da Rusku Federaciju predstavi iz naučnog ugla. 

"Namjera nam je da narode Ruske Federacije približimo ovdašnjem podneblju na simpatičan i pomalo istorijski način. Zato se na ovim fotografijama vidi predstavka 46 naroda, a ima ih 160", rekao je Stojanović. 

On je naveo da su folklor, način života i podneblje gdje u Rusiji žive ti narodi, živo prikazani na ovim fotografijama. 

Posjetioci su večeras mogli da pogledaju desetine fotografija sa motivima 46 naroda ove zemlje, sa kratkim opisima iz njihovog života, rada i folklora. 

Izložba će biti otvorena do 29. novembra.