Brčko

Otvoren centar "Patrijarh srpski Pavle"

  • 25.05.2019. 19:26

Ovo je veliki događaj i veliki, blagosloven, dan za srpski narod i srpsku pravoslavnu crkvu, poručio je episkop zvorničko-tuzlanski Fotije nakon što je otvoreno i osveštano mjesto gdje će se, kaže, narod oko crkve, i na kulturnim manifestacija, okupljati tokom cijele godine.

"Pošto je taj centar blizu crkve, na prvom mjestu  da idemo u crkvu svoju, to govorim prvenstveno za naše vjernike, da postanemo liturgijski, crkveni narod, a potom ćemo naravno biti i kulturni, tj. nadograđivaćemo svoju vjeru, svojom kulturom, svojim jezikom i pismom", kaže Fotije - episkop zvorničko-tuzlanski.

Brčko je na putu da postane centar duhovnosti, smatra gradonačelnik Distrikta. 

"Danas sam ponosan zbog činjenice da je Brčko dobilo ovakav jedan Kulturno-administrativni centar pod okriljem SPC, ponosan sam što nosi naziv Patrijarha srpskog Pavla", kaže Siniša Milić - gradonačelnik Brčko Distrikta.

Veliko ime koje nosi ovaj centar nalaže da i njegova uloga bude velika, kaže predsjednica Republike Srpske. Vjeruje da će ta uloga biti svenarodna. 

"Ja sam ponosna što sam kao predsjednik Vlade u prethodnom mandatu, tokom prošle godine, doprinijela na određen način da zajedno sa svojom Vladom obezbjedimo sredstva koja su bila potrebna za završetak svih radova. Ta sredstva smo izdvojili iz kliringa, iznosili su oko 500 000 KM, uz određene intervencije koje su postojale i u prethodnom periodu. Predstavljalo je i to značajnu sumu finasiranja od ukupne sume koja je iznosila oko 1,8 miliona KM", kaže Željka Cvijanović, predsjednica Republike Srpske.

Patrijarh Pavle je za sva vremena ostavio neizbrisiv trag u istoriji srpskog naroda, kaže ministar Petar Đokić. Dobili smo, poručuje, objekat na ponos. 

"U njemu će se odvijati različite kulturne aktivnosti, kultura jednog naroda, kultura jednog prostora je od izuzetne važnosti i Brčko na ovaj način postaje bogatije za još jedan kulturni prostor", kaže ministar Petar Đokić.

Novootvoreni kulturno-administrativni centar hvale i Brčaci. 

- "Za nas u Brčkom mnogo znači. Stvarno, mi smo presretni, ovo nas ispunjava jer vidite i sami kakav je odziv. Sama slika govori sve."
- "Veoma je značajno jer podstiče duhovni razvoj. Podstiče duhovnu obnovu naroda, a to je osnova za bilo koju obnovu, u društvu i sve što želimo od toga."
- "Taj hram koji se izgradio, veoma mi je drago. Zato što je vele lijep i to će da vidi čitav svijet", kažu građani.

Njegovo preosveštenstvo episkop zvorničko-tuzlanski Fotije odlikovao je Ordenom kralja Dragutina predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika, predsjednicu Republike Srpske Željku Cvijanović i gradonačelnika Brčkog Sinišu Milića, za posebne zasluge za izgradnju centra "Patrijarh srpski Pavle" u brčanskom naselju Srpska Varoš. Otvaranju centra i svečanoj akademiji prisustvovali su i ministar prosvjete i kulture Republike Srpske, predstavnici vlasti Brčko distrikta, Islamske zajednice i Katoličke crkve.

Тагови: