Kriza u malinarstvu

Otkupne cijene niikada niže

  • 19.08.2018. 19:27

Malinari se i ove godine bore za goli opstanak. Otkupne cijene su katastrofalno niske, da mnogi dižu ruke od ovog, do nedavno, vrlo unosnog posla. Dražana Tomić iz Karanovca kod Banjaluke uzgaja organske maline. Kaže da se malinari iz Banjaluke i okoline sami snalaze za tržište kako znaju i umiju.

"Zadnjih godina ljudi odustaju i unštavaju svoje malinjake. Mi u banjalučkoj regiji uopšte nemamo konkretno ni hladnjaču, koja bi nam bila zaštitni znak, koja bi nam bila nešto sigurno. Međutim, borimo se svi kako umijemo i znamo. Niske su cijene, a velika ulaganja", istakal je Dražana Tomić, uzgajivač malina.

U regiji Birač, poznatoj po uzgoju malina, samo jedna hladnjača je izašla sa ponudom, i to 1,40 KM po kilogramu. Svaka otkupna cijena ispod dvije marke po kilogramu nije rentabilna, poručuju malinari.

"Ukoliko ostane ovakva situacija u malinarstvu, u narednom periodu, to će nam nanijeti nesagledive posljedice. Već sada su mnogi malinjaci u fazi propadanja i zarastanja, jer poljoprivredni proizvođači ne mogu da se uklope u otkupne cijene", istakao je Ljubiša Alempić, predsjednik Udruženja malinara "Vilamet" Bratunac.

U Ministarstvu poljoprivrede kažu da na otkupnu cijenu ne mogu da utiču, jer je to stvar otkupljivača, hladnjačara i izvoznika. Stevo Mirjanić podsjeća da malinarima pomažu koliko mogu.

"Jedna od vrlo značajnijih mjera, to je premija za otkupljenu malinu po kilogramu, koja će biti 40 feninga. I to je vrlo solidna injekcija koju država preduzima prema malinarima", istakao je Stevo Mirjanić, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske.

Banjalučka "Vitaminka" već godinama ne otkupljuje maline, ali su tokom sezone izašli malinarima u pomoć i zamrznuli više od 500 tona maline dok ne pronađu kupca. 

"Problem je što su svi ti proizvođači ad hok sitni proizvođači, a nemamo robne proizvođače koji su krupni, koji mogu da garantuju određene količine trgovačkim lancima, a takođe bi trebalo da postoje specijalizovane firme koje izvoze", istakao je Žarko Mikić, direktor preduzeća "Vitaminka" Banja Luka.

Prvi ozbiljni problemi malinara su počeli da se pojavljuju prošle godine, kada su otkupne cijene počele da padaju. Danas je situacija takva da mnogi proizvođači puštaju da im malinjaci zarastu.

Тагови: