Problemi domaćih poljoprivrednika

Otkupljivač "spasio" proizvođače lubenica

  • 28.07.2018. 19:25

Uprkos rodnoj godini, slaba prodaja i niske otkupne cijene su skoro uništile proizvođače lubenica iz Lijevča.

Ipak, nisu bili primorani da istresaju svoje lubenice na oranicu poput slavonskog poljoprivrednika prije nekoliko dana. U pomoć im je priskočila "Crvena jabuka", banjalučki dobavljač koji je u kratkom periodu otkupio 300 tona lubenice - i sve rasprodao.

"Cijena je bila niska, 15 feninga, oni su po istoj cijeni prodali lubenicu, po 15 feninga. Tako da oni ništa nisu zaradili, ali su izašli u susret nama proizvođačima, pa je ta lubenica otkupljena. A da nije otkupljena, ona bi završila kao 2016. godine, bila bi zaorana", istakao je Branko Mastalo, predsjednik Udruženja povrtara Republike Srpske.

U "Crvenoj jabuci", koja posluje u okviru "Tropika", kažu da maksimalno sarađuju sa domaćim proizvođačima i prerađivačima - pa tako i ovaj put. Ističu da im u ovom slučaju nije bio u interesu profit, nego uklanjanje viška sa tržišta.

"Cilj je bio prevashodno da pomognemo proizvođačima jer je jasno da je ogromna količina robe na tržištu, koja jednostavno po postojećoj cijeni nije mogla da se proda. Bila je varijanta da nešto učinimo u tom smislu, da otkupimo tu robu po određenoj cijeni, i da je faktički prodamo po toj cijeni", istakla je Daliborka Pajdić, direktor preduzeća "Crvena jabuka".

Nakon što je "starija" lubenica sva prodata, otkupna cijena omiljene ljetnje poslastice je opet porasla, na 35 feninga. Proizvođači kažu da često kubure sa prodajom tokom hladnih ljeta poput ovog.

"Bila nam je u početku godina dobra, ali je kasnije stiglo dosta lubenice, nismo je imali gdje prodati. Pa smo je vozili čak i na pijacu, tamo smo bili par dana sa kamionima i nismo je se mogli riješiti", istakao je Đorđe Bilanović, Mrčevci.

Tokom sezone, većina dobavljača kupuje domaću lubenicu, a ne onu iz uvoza. Kažu da to rade, jer kupci cijene domaći bostan više od turskog ili grčkog.

Тагови:
  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Емисија: Путуј, пробај, заволи (Р)

    ''Емисија: Путуј, пробај, заволи (Р)

  • 12:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:55 Емисија: На ивици терена (Р)

    ''Емисија: На ивици терена (Р)

  • 13:30 Емисија: Аграр (Р)

    ''Емисија: Аграр (Р)

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.