Obudovac

Otkriven spomenik srpskim dobrovoljcima u Velikom ratu

  • 09.12.2018. 19:11

Kada je vidio ime svog djedja Mitra na spomen obilježju, Stevana Nikolića iz Obudovca obuzela je i radost i tuga.

Radost kaže zbog toga što je potomak srspkog doborovoljca Velikog rata o kome je čuo mnoge junačke priče, a tuga jer djeda nije upoznao, a nije ga upoznao ni njegov otac. Djed je kaže poginuo 1918. godine, ali nikada nije saznao gdje tačno. 

"Prema pričanju s koljena na koljeno, ja sam ponosan sa mojim djedom koji je iz austrougarske vojske, bio je tamo mobilisan, pobjego u Srbiju i pripojio se srpskoj vojski, gdje je i poginuo", istakao je Stevan Nikolić, potomak učesnika Velikog rata iz Obudovca. 

U Šamac su stigli i potomci srpskih dobrovoljaca iz Beograda, Bijeljine, Banjaluke, Modriče, Brčkog i drugi. Upravo oni su dokaz da su Srbi sa ovih krajeva u velikom broju odlazili u boj za Srbiju. 

"U sadašnjoj Republici Srpskoj prakrtično nema naselja ili sela ili grada odakle nije bilo doborovoljaca u srspkoj vojsci. I zato je važno se setiti te 1914., 1918. I stradanja tog stanovništva", istakao je Vidoje Golubović, predsjednik udruženja potomaka i poštovala srspkih dobrovoljaca, Beograd.

"Posebno me raduje što je ovaj spomenik izgrađen na jednom spomen kompleksu svim palim ljudima i žrtvama za slobodu od Protine bune do današnjih dana ovdje u Obudovcu. I u tome je njegova draž i njegova posebna veličina", naglasio je Đorđe Milićević, načnik opštine Šamac.

Pomenu stradalim srpskim dobodovljcima u Obudovcue prosustvovao je i ministar Milenko Savanović. On je napomenuo da su protekeli ratovi, koji su odnijeli mnoge srpske živote, dokaz neprekidne borbe za slobodu, ali i opomena sadašnjim i budućim generacijama. 

"Da budemo spremni za, ne daj Bože, neke nove eventualnosti i da moramo dobro istoriju naučiti, da ne smije biti svađa, da politike i političari moraju biti jedinstveni oko nečega što se zove nacionalni interes. I, naravno, Republiku Srpsku, kao rezultat svih tih borbi koje su se desile od turske vadavine pa na ovamo, mi moramo razvijati i ekonomski jačati", istakao je Milenko Savanović, ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske. 

Na spomen obilježju u Obudvcu uklesana su imena 98 srpskih dobrovoljaca sa područja šamačke opštine. Nadležni kažu da taj spisak nije konačan. 

Тагови:
  • 20:00 Лутрија РС, Лото

    Пренос извлачења добитних комбинације игре на срећу Лото 7/39 Лутрије Републике Српске.

  • 20:10 Емисија: Досије

    ''Емисија: Досије

  • 20:45 Серија: Од јутра до сутра

    '''' 'Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 21:30 Серија: Авионџије

    Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 22:05 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:20 Серија: Ел Чапо (16+)

    ''Прича о озлоглашеном нарко босу, једном од најопаснијих и крволочнијих мафијаша.