Gačani tužni i ponosni

Otkriven spomenik poginulim borcima

  • 07.08.2018. 19:21

Baš kao 7. avgusta 1992. godine, i danas su hrabri Gačani, nakon 26 godina, ponovo stali u stroj. Miješao se kažu osjećaj tuge i ponosa ali ih je srećnim učinilo danas osveštano spomen obilježje za 153 poginula saborca. U čast hrabrim Gačanima u centru opštine podignuta je „Kruna gatačkim junacima“. 

"Danas se osjećam predivno, sretan sam zbog ovoga spomenika što je ovakav," kaže Milan Šupić, borac Gatačke brigade.

"Osjećam se dobro pogotovo kada vidim ovaj velelepni spomenik što su uradili našim poginulim borcima, tako da nam je srce puno danas," slaže se i njegov saborac Radoslav Kosović.

Gatačka brigada je stizala na sva ratišta, branili su srpsku zemlju, ne mareći za živote. Kroz ovu brigadu prošlo je 1.500 boraca. Za junaštvo ovih momaka čulo se na daleko, zato se to ne smije zaboraviti, poručuje prvi čovjek BORS-a.

"Meni je zadovoljstvo da sam više puta bio u prilici da sadejstvujem sa jedinicama i Gatačke brigade i Kombinovane brigade Hercegovačkog korpusa, i tamo gdje smo god zajedno radili nizali smo uspjehe," kaže Milomir Savčić, predsjednik BORS-a. 

Ipak, Gačane je zabrinula vijest da se samo nekoliko kilometara od centra opštine, u Fazlagića Kuli vijore ratne zastave Armije BiH. Proteklog vikenda otvorena je spomen česma u tom selu i to uz počasnu stražu pripadnika Oružanih snaga BiH. Kako kažu česma je u čast svim „šehidima“ iz Fazlagića Kule. A odakle počasni vod OS BiH u ovom selu, ne zna ni srpski član Predsjedništva.

"Počasni vod je pravo člana Predsjedništva da ga odredi a ja ga sigurno nisam odobrio  jer nije ni bilo na predsjedništvu," rekao je Mladen Ivanić, srpski član Predsjedništva BiH.

Bilo je još tema danas u Gacku. Nekadašnji komandant Gatačke brigade Vojske Republike Srpske Rodoljub Anđić pozdravlja osveštanje spomenika, ali i poručuje da je uvreda za gatačke heroje prisustvo pojedinaca koji nisu zaslužili da budu danas u Gacku. U kratkom telefonskom razgovoru Anđić nije želio otkriti na koga je tačno mislio.