APOSO

Osvrt na odluku o PISA istraživanju

  • 31.07.2020. 19:50

U Agenciji za predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje BiH osvrnuli su se na nedavnu odluku i PISA istraživanju:


"Iznenađeni smo informacijom koja nam je pristigla iz medija, a tiče se sprovođenja PISA istraživanja u BiH.

Proteklo vrijeme Agencija je, zajedno s Ministarstvom civilnih poslova BiH, radila na prikupljanju informacija za Predsjedništvo BiH – kako od međunarodnih institucija koje organiziraju PISA i PIRLS istraživanja tako i od nadležnih ministarstava obrazovanja.

Ta cjelovita informacija, prema podacima iz Ministarstva civilnih poslova BiH, tek je 27.7. upućena u Predsjedništvo BiH te ostaje nejasno kako se, prije njezinog pristizanja, spomenuta točka uopšte našla na dnevnom redu sjednice Predsjedništva BiH.

Napominjemo kako smo po Zaključku Predsjedništva BiH, a na tragu zahtjeva Vlade Republike Srpske za obrazloženjem vidljivost Republike Srpske-a unutar rezultata PISA istraživanja koji su objavljeni za BiH, bili zaduženi ispitati dodatne modalitete učestvovanja BiH u procesu međunarodnih istraživanja.

Agencija je ostvarila niz dodatnih kontakata s međunarodnim institucijama koje organiziraju PISA i PIRLS istraživanja te sačinila informaciju o modalitetima uzorkovanja koju je Ministarstvo civilnih poslova BiH dostavilo svim mjerodavnim ministarstvima obrazovanja u BiH, nakon čega je, po prijemu povratnih informacija, pripremilo sveobuhvatan odgovor i izjašnjenje na predmetno traženje Vlade Republike Srpske.

Dogodilo se to da je Predsjedništvo BiH, iz nama nepoznatih razloga, odluku o sprovođenju PISA istraživanja stavilo na dnevni red bez da je imalo priliku razmotriti nove prijedloge i saznanja.

Žalosti nas što je ovo pitanje uopšte razmatrano prije dobivanja povratne informacije koja je zatražena od Agencije i Ministarstva civilnih poslova BiH.

Vjerujemo kako će po pristizanju potpune povratne informacije, Predsjedništvo BiH ponovno uzeti u razmatranje potpisivanje predmetnog sporazuma, ovoga puta sa svim relevantnim informacijama".

Kako ATV saznaje iz diplomatski izvora predstavnici delegacije Evropske unije su takođe bili iznenađeni da je ovo pitanje bilo stavljeno na glasanje, jer su dodatne konsultacije bile u toku.

Očigledno Željku Komšiću i Šefiku Džaferoviću nije odgovaralo da se postigne dogovor niti im je stalo da li će se PISA ili PIRSL istraživanja sprovesti u BiH, nego je njihov glavni cilj iskorisiti svaku priliku kako bi se Milorad Dodik prikazao kao glavni krivac za neusvajanje odluka u Predsjedništvu BiH.

Тагови:
  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Серија: Авионџије (Р) (12+)

    ''''Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?