MZ Starčevica

Osveštano spomen-obilježje palim borcima

  • 23.09.2018. 14:40

U banjalučkoj Mjesnoj zajednici Starčevica danas je osveštano spomen-obilježje za 102 poginula borca Vojske Republike Srpske iz ovog mjesta.

Otkrivanju spomen-obilježja prisustvovao je ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Milenko Savanović, koji je poručio da je sloboda nešto oko čega nema pogađanja, te da se za nju svi moraju boriti i u ratu i miru. 

Savanović je rekao da se postavljanjem ovog spomen-obilježja odaje pošta i zahvalnost ljudima koji su stradali u teškom i sudbonosnom vremenu za srpski narod. 

"To je bilo vrijeme kada smo morali ponovo da uzmemo puške u ruke i da branimo svoj prostor, slobodu, svoje porodice i sve ono što nam pripada", rekao je Savanović novinarima. 

On je dodao da je iskustvo iz prethodna dva rata doprinijelo da srpski narod budu organizovaniji, jedinstveniji i spremniji u borbi za Srpsku. 

"Nažalost, izgubljeno je oko 30 hiljada života, bila su velika materijalna razaranja, ali je stvoreno kosalno djelo, a ono se zove Republika Srpska. Prvi put u istoriji srpskog naroda stvoren je prostor zapadno od Drine koji danas funkcioniše u ispravnom obliku", naglasio je Savanović. 

On je dodao da danas treba poslati snažnu poruku mladim generacijama, ljudima koji žive u Republici Srpskoj, kao i onima koji će doći, da je sloboda nešto oko čega nema pogađanja, nego je nešto za šta se mora borimo, i u ratu i miru. 

"Danas je primarno da budemo jedinstveni i udruženi oko nacionalnog pitanja. Želimo da mladi ljudi nastave da žive u Srpskoj, jačajući je jedinstvom, slobodom i razvojem ekonomije", naveo je Savanović. 

Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić rekao je da je ovo način na koji grad Banjaluka odaje poštu onima koji su ugradili svoje živote u izgradnju Srpske i ovo su mjesta na kojima treba da se vječno sjećamo imena onih koji su poginuli u odbrambeno-otadžbinskom ratu. 

On je dodao da grad Banjaluka privodi kraju izgradnju spomenika u većim naseljenim područjima, zajedno sa Boračkom organizacijom Srpske. 

"U prošloj i ovoj godini završili smo nova spomen-obilježja u Zalužanima, Laušu i u Dragočaju, a urađena je i rekonstrukcija i obnova još desetak spomen-obilježja od Verića i Stričića do Motika i drugih lokacija", naveo je Radojičić. 

Prema njegovim riječima, cilj je da u najkraćem roku bude završena gradnja spomen-obilježja na području cijelog grada, a onda bi se trebalo skoncentrisati na gradnju centralnog spomen-obilježja.

"To je veliki posao koji u ovih dvadeset i više godina nikada nije urađen. Očekujem da ćemo usvajanjem novog regulacionog plana za centralno područje stvoriti pretpostavke i za to i da ćemo naredne godine krenuti konkretno u taj posao", naglasio je Radojičić. 

Predsjednik Boračke organizacije grada Banjaluka Goran Rogić rekao je da se otkrivanjem spomen-obilježja za 102 poginula borca iz naselja Starčevica čuva uspomena na ono što su oni uradili. 

"Mi se trudimo da oni ne budu zaboravljeni i da ovo mjesto posjećujemo i mi i omladina i buduća pokoljenja", rekao je Rogić. 

Otkrivanju i osveštanju spomen-obilježja na Starčevici prisustvovali su, osim porodica poginulih boraca, i predstavnici Trećeg pješadijskog (RS) puka Oružanih snaga BiH, javnog, političkog i privrednog života grada Banjaluka, Republike Srpske i BiH.