Međuvođe u Potkozarju

Osveštani temelji Hrama svetih mučenika jasenovačkih

19:33, 15.07.2018.
Izvor: ATV
Thumbnail
Temelji hrama Svetih mučenika jasenovačkih osvještani su u malom mjestu Međuvođe u kojem su za vrijeme Drugog svjetskog rata počinjeni veliki zločini nad Srbima.

Veliki dan za parohiju Međuvođsku koja je u posljednjih sedam decenija postojala samo na papiru, poručuje paroh Željko. 

"Ni primjerenijeg mjesta, ni primjerenijeg povoda da ovdje, ispod Kozare, između dvije vode u Međuvođu, gdje je bilo prvo sječište svih onih stradalnika prije nekoliko decenija u stradanju tokom Drugog svjetskog rata, gdje su na putu ka najvećem stratištu, Jasenovcu, neki od njih ostavili svoje kosti, a najveći broj njih kroz Jasenovac zavšio u vječnosti", kaže Željko Jevđenić, paroh knežički. 

Mještani Međuvođa, ali i okolnih sela koji su došli u velikom broju kažu da im je sada srce puno. Oprostiti, ali ne i zaboraviti, njihova je poruka.

"Velika je stvar to da se mučenici spominju bilo gdje, a pogotovo ovdje gdje ih je stradalo najviše. Tako da sam srećan, ako se može biti srećan u ovakvim stvarima". 

"Meni je drago da ima crkva i da ovaj narod ima gdje da se pomoli Bogu. Pa to je savršenstvo". 

"To nam je centar ovdje svih nas, ovdje u Međuvođu i okolnim selima. Mislim da je to dobro za nas i za naš kraj", kažu anketirani mještani Međuvođa. 

Sveto mjesto posvećeno je stradanju Jasenovačkih žrtava u Drugom svjetskom ratu od strane Nezavisne Države Hrvatske. Sigurni smo da će ova crkva sijati posebnim sjajem i ponosimo se što smo dio nečega ovoliko bitnog za srpski narod, poručuju kumovi hrama. 

"Poslije Drugog svjetskog rata je, neću reći ugašena, nego nije više funkcionisala Međuvođska parohija koja i dan danas postoji, a administrator ove parohije, devedesetih godina postao je paroh knežički, otac Jevđenić. Izgradnjom ove crkve   ponovo se uspostavlja parohija u Međuvođu", kaže Darko Banjac, narodni poslanik u Narodnoj skupštini RS.

Potrebno je još 150 hiljada maraka od donacija vjernika i dobrih ljudi da crkva bude sagrađena. Mještani se nadaju da će zvuk zvona čuti do kraja sljedeće godine.