Slavlje u banjalučkom naselju

Osveštana hram u Šargovcu

  • 15.09.2018. 19:14

Zvona sa crkve Svetog arhangela Mihaila pozvala su vjernike banjalučkog naselja Šargovac na molitvu. Pohrlili su Šargovcani i njihove komšije na osveštanje crkve. Parohiju drakulićku sveštenici i mještani dizali su doslovno iz pepela.

"Izgradili smo hram fizički, ali jednako tako je, i više, važno da je oko sebe okupio liturgijsku zajednicu vjerujućih ljudi koji dolaze na službu, koji obavljaju svete tajne," rekao je episkop banjalučki Jefrem.

U dolini Šargovca novi dom našli su Srbi iz Dalmacije, Like, Banije, Korduna, Sanskog Mosta, Bihaća, Bosanske Krupe, Slavonije. Lokalni sveštenik kaže ima ih od Vardara pa do Triglava. 

"Devedesetih godina kad je stvorena parohija Drakulićka bila su četiri pravoslavna doma. Ja kad sam došao prije 14 godina bilo ih je 430, danas ih je 884. Svake godine je svako u svojim mogućnostima učestvovao, kaže protonamjesnik i paroh Druge eparhije drakulićke, Srđan Roljić.   

"Blagoslovom vladike našeg epsikopa Jefrema određen sam da danas budem kum ovog hrama, ovdje u Šargovcu, hrama svetog arhangela Gavrila. Za mene i moju porodicu ovo je poseban dan u životu," rekao je Goran Selak, kum hrama. 

Svečanosti su prisustvovali predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, premijer Srpske Željka Cvijanović, ministar industrije Petar Đokić.  

"Želim da čestitam građanim Šargovca na osvještenju ove crkve, koja će koristiti za razne potrebe vjerujućeg naroda. Zahvalnost svima koji su dali doprinos da se izgradi ovaj objekat," rekao je Dodik.  

"Želim da pohvalim naše institucije i Sekreterijat za vjere koji predano radi sa eparhijom i eparhijama, da bi se na područjma koja su od interesa za lokalnu zajednicu i tamo gdje postoji potreba, kada su u pitanju građani i njihova želja da se grade hramovi, rekla je Cvijanovićeva.  

Mlado i staro, ispunilo je dvorište i crkvu. Došli su da prisustvuju molitvi, zapale svijeće. 

"Ipak mi dođemo tu, pomolimo se kad nam je najteže, neko redovno, neko ne, kako kad ko može. Pomognemo koliko možemo i dobro," rekla je jedna mještanka Šargovca. 

"Ja sam iz Mrkonjić Grada, živim kod Sombora. Ovdje sam došla kod braće, pa mi je drago da tako nešto postoji, da smo srećni, da možemo se Bogu pomoliti, jer bez Božije pomoći ništa nema," dodala je jedna vjernica.

Izgradnja hrama u Šargovcu trajala je osam godina. Mještani su prvi, ali ne i jedini, priskočili u pomoć.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: Народ прича

    Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић, откриће вам шта срце народа прича о Српској, о традицији и историји наших градова и села.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.