Nadomak Banjaluke

Osveštana Crkva Svetog Ćirila i metodija u Ljubačkim dolinama

  • 30.07.2019. 19:20

Osveštan je hram Svetog Ćirila i Metodija u Ljubačevu nadomak Banjaluke. Crkva brvanara u Etno selo Ljubačke doline od danas prelazi u vlasništvo Srpskoj pravoslavnoj crkvi, banjalučkoj eparhiji i parohiji javoranskoj, poručuje ktitor crkve.

"Mi smo ovom crkvom ispunili, kad kažem mi, misim na porodicu, neke emocije koje tinjaju. Na drugoj strani sa ovom crkvom mi smo praktično formirali dinarsko selo s kraja 19. i prve polovine 20. vijeka", istakao je Nedeljko Branković, ktitor Crkve Svetog Ćirila i Metodija.

Svetu arhijerejsku liturgiju služio je vladika Banjalučki Jefrem. Osveštanju su prisustvovali srpski član Predsjedništva BiH i predsjednica Republike Srpske, koja je poručila da uvijek treba promovisati Srpsku. 

"Ono što je danas važno kad pogledamo jeste da je u sastavnom dijelu ovog Etno sela jedna takva crkva zapravo predstavlja i kompletiranje turističke ponude. Zadovoljna sam i činjenicom da imate ovdje hiljade i hiljade ljudi koji dolaze i prođu kroz ovo etno selo", rekla je Željka Cvijanović, predsjednik Republike Srpske.

Ovo je bitno i za turističku ponudu Banjaluke, poručuje prvi čovjek Skupštine grada. Hram je, kaže, pravi turistički biser. 

"Mislim da će on poslužiti ne samo vjerskim potrebama već i turističkoj ponudi koja može da se ovdje vidi u kompletnom etno selu u Ljubačevu i grad Banjaluka je itekako zahvalan porodici Branković na postojanju ovakvog kompleksa", naglasio je Zoran Talić, predsjednik Skupštine grada Banjaluka.

U hramu Sv. Ćirila i Metodija nalaze se ikone iz 18. vijeka i zvono iz 1939. godine.
 

Тагови: