Počela izgradnja spomen crkve

Osveštan temelj hrama u Centru za obuku pripadnika MUP-a

  • 14.10.2018. 19:27

Imena i prezimena 782 pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova poginulih u odbrambeno otadžbinskom ratu biće uklesana u crkvi Svetog arhangela Mihaila čiji su temelji danas osvještani. Crkva je samo dio kompleksa Centra za obuku Ministarstva unutrašnjih poslova u Zalužanima. I upravo izgradnja spomen crkve jeste dokaz da oni koji su dali život za Republiku Srpsku nikada neće biti zaboravljeni, poručuje ministar unutrašnjih poslova RS Dragan Lukač.

“Svoju dužnost ispunjavamo prema njima i zahvaljujemo se sa ovom spomen crkvom, gdje će uvijek biti spominjani i nikad zaboravljeni za ono što su učinili za svoj narod i svoju zemlju i Republiku Srpsku,” rekao je Lukač.

Temelje Crkve Svetog Arhangela Mihaila osveštao je episkop banjalučki Jefrem. Zahvalio je kumu temelja Aleksandru Aćimovću ali i svima onima koji su omogućili da se počne sa izgradnjom jedistvene spomen crkve. Poželio je vladika i da se osveštani temelji što prije pretvore u gradilište. 

“Ovo je jedinstvena prilika i hram u našoj Republici Srpskoj koji se gradi za potrebe ministartva unutrašnjih poslova, postoje kapele, ali ovo će biti jedinstven hram," rekao je episkop banjalučki Jefrem.

“Hram je planirano da se pravi u srpsko-vizantijskom stilu, biće duborezni ikonostat, uradićemo mermerni pod. Sva imena će biti ispisana na zidovima tako da će hram nositi značaj veliki, a i sam naziv spomen hram je gdje će svaki onaj koji uđe u njega moći pročitati ime svoga srodnika, prijatelja, koji je život dao za ovu našu svetu Republiku Srpsku," kaže protojerej Miroslav Malinović.

Osim na izgradnji hrama u Centru za obuku MUP-a Srpske radi se punom parom i to na šest objekata koji su u završnoj fazi. Sve to učiniće rad policije efikasnijim ali i omogućiti bolje uslove za obuku, vjeruje ministar Dragan Lukač. 

“Na taj način dobijamo jedan savremen centar za obuku gdje će sve naše policije, od specijalne jedinice, do jedinice za podršku, posebnih snaga, redovne policije, raditi obuku, da bi osposobili naše policajce za sve zadatke koji su predviđeni u skladu sa zakonom,” kaže Lukač.

U sve to trebalo bi da bude uloženo oko 10 miliona maraka. Najveći dio tih sredstava obezbijedila je Vlada Srpske.  

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:42 Спорт

    Преглед најважнијих дневних спортских дешавања и информација из земље, региона и свијета.

  • 19:49 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:50 Временска прогноза

    Преглед временских и биометеоролошких прилика у земљи и региону.