Osveštan hram Rođenja Presvete Bogorodice u Kladarima

  • 17.10.2020. 19:21

Hram Rođenja presvete Bogorodice u Kladarima, nakon 13 godina gradnje osveštan je i predat vjernicima. Nisu krili uzbuđenje što dobijaju dugo čekanu bogomolju. Mještani tog i susjednih sela, na zvuk zvona okupljaće se nedjeljom i praznikom.

"Znači ne može bit bolji dan od ovog, vjerujem u sve, u dragog Boga, dolazim često kad god mogu doć dolazim. Prilažem u crkvu koiko mogu. Treća godina od kad su ostavljeni temelji, srušena stara crkva nije se ovde moglo prići tako da je sve uglavnom dobro“, kažu mještani. 

Bogosluženja su za vrijeme gradnje hrama, vrše u parohijskom domu. Sada imaju trajni objekat koji će služiti generacijama. Sagrađen je na mjestu gdje je prema pisanim tragovima prva svetinja postojala prije više od 100 godina. 

"1895 na ovom mjestu bila izgrađena drvena kapelica koja kaže tad 1900. nije bila osvećena, to je prva bogomolja, onda je zidana bogoomolja za vrijeme II svjetskog rata", rekao je Žarko Milašinović, protojerej stavrofor.

Osvećenje hrama je veliki blagoslov i za narod i sveštenstvo. Znak je da će u njemu da se baštine kultura i pismo tog naroda. 

"To je znak života, to je znak da naši ljudi žive sa svojim svetinjama, da grade svoje svetinje, da se ugrađuju u svoje svetinje i da je veliki blagoslov Božiji, znak za budućnost da ćemo živjeti na ovim prosotrima čuvati svoju tradiciju i vjeru", ističe episkop zvorničko-tuzlanski Fotije.

Trećina novca za gradnju izdvojena je iz gradske kase. Bivši i aktuelni gradonačelnik Doboja, kumovali su hramu, a za pomoć u gradnji nagrađeni su ordenom kralja Dragutina. 

"Naša obaveza je da pomognemo da izađemo u susret svim njihovim planovima vezano za crkvu, ali i druge stvari kojer su rađene i u Kladarima i Opsinama", kazao je Boris Jerinić, gradonačelnik Doboja. 

U crkvi još treba da se uradi ikonopisanje. U planu je i uređenje Svetosavskog doma. Urađen je i projekat i stiglo odobrenje da se dovede voda u obližnji bunar, te uradi spomenik za mještane strijeljane u Drugom svjetskom ratu.

  • 12:15 Емисија: Народ Прича (Р)

    Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић, откриће вам шта срце народа прича о Српској, о традицији и историји наших градова и села, о њиховој свакодневици и борби за очување правих вриједности, марљивом раду, вјери, и љубави према њиховој и нашој, отаџбини.

  • 12:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:55 Емисија: Тет а тет са Татјаном Трнинић (Р)

    Врата састанака у четири ока отварамо само због вас!

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Серија: Авионџије (Р) (12+)

    ''''Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.