Јevrejska zajednica BiH

Osuda najave komemorativne mise za ustaše

  • 08.05.2020. 22:40

Јevrejska zajednica BiH saopštila je da je duboko povrijeđena viješću da će u Sarajevu 16. maja biti služena komemorativna misa za stradale ustaše i druge fašističke zlikovce u Blajburgu.

"Ovom misom za zločince nad građanima Sarajeva, među kojima su Maks Luburić, Јure Francetić i da ne nabrajamo dalje, komemorišu se krvnici naših majki, očeva, djedova, naših sunarodnika i svih drugih nevino stradalih od ruke fašista paradržavne tvorevine Nezavisne Države Hrvatske", navedeno je u saopštenju predsjednika Јevrejske zajednice BiH Јakoba Fincija i predsjednika Јevrejske opštine u Sarajevu Borisa Kožemjakina.

U saopštenju se ističe da Јevreji u BiH, kao potomci više od 10.000 stradalih sunarodnika, od kojih je više od 7.000 iz Sarajeva, osuđuje najavljenu komemoraciju i misu davno poraženom ustaštvu.

U saopštenju se ističe da Sarajevo ne zaslužuje da bude mjesto pokušaja prekrajanja istorije i izjednačavanja žrtava sa krvnicima.

"Sutra obilježavamo 9. maj- Dan pobjede nad fašizmom, zar ne bismo bili licemjeri sedam dana kasnije komemorisati fašizam? Recimo odlučno - ne!", naglašavaju iz Јevrejska zajednica BiH.

Iz Јevrejske zajednice u BiH navode da bi bili zadovoljniji da nije prihvaćena odluka o služenju sporne mise u Sarajevu iako ne osporavaju pravo Katoličke crkve da slobodno djeluje.

"Kao Јevrejska zajednica BiH i Јevrejska opština u Sarajevu možemo samo uputiti najoštriji protest i osudu ovog čina, čiju pozadinu u BiH ničim ne možemo opravdati", istaknuto je u saopštenju.

Organizator komemoracije za blajburške žrtve je takozvani Počasni blajburški vod, a pokrovitelj je Hrvatski sabor.

Počasni blajburški vod najavio je ranije da će ove godine, zbog virusa korona, mise žrtvama biti služene u Blajburgu, Zagrebu i Sarajevu, 16. maja.

Тагови: