Arhiva okružnih privrednih sudova

Ostvareni značajni iskoraci u procesu digitalizacije

  • 09.07.2018. 16:00

Ministar pravde Republike Srpske Anton Kasipović izjavio je danas u Banjaluci da je brza i efikasna digitalizacija 13 miliona stranica arhiva okružnih privrednih sudova preduslov za uvođenje elektronske registracije za privredne subjekte, istakavši da je u ovom procesu Srpska načinila znatne iskorake.

"Ovim će biti osavremenjen privredni prostor Republike Srpske, koji će postati atraktivniji za investitore", rekao je novinarima Kasipović, nakon sastanka sa predstavnicima Međunarodne finansijske korporacije (IFC) i Okružnog privrednog suda Banjaluka.

On je naglasio da su u ovom procesu Vladi Srpske predložene izmjene i dopune Zakona o registraciji poslovnih subjekata, izmjene i dopune Zakona o zanatsko-preduzetničkoj djelatnosti i izmjene Zakona o privrednim društvima.

"Volio bih da Federacija BiH u ovom procesu sustigne Republiku Srpsku, jer bismo bili atraktivniji za strane ulagače i investitore", dodao je Kasipović.

Šef Kancelarije IFC u BiH Lada Buševac navela je da je IFC najveća razvojna agencija koja se bavi investiranjem u privredni sektor.

"Saglasna sam da je transparentnost princip koji traže investitori. Digitalizacijom će to biti postignuto i omogućena potpuna elektronska registracija privrednih subjekata", kaže Buševac.

Predsjednik Okružnog privrednog Suda Banjaluka Asmir Koričić najavio je da bi proces trebalo da bude završen do kraja godine.

"Proces digitalizacije sprovodimo u predviđenom roku. Svrha digitalizacije jeste da postupak registracije privrednih subjekata bude onlajn", naglasio je Koričić.

Projekat privlačenja investicija i unapređenja poslovnog okruženja sprovodi IFC, član grupacije Svjetske banke, u saradnji sa Ambasadom Velike Britanije u BiH.

  • 19:42 Спорт

    Преглед најважнијих дневних спортских дешавања и информација из земље, региона и свијета.

  • 19:49 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:50 Временска прогноза

    Преглед временских и биометеоролошких прилика у земљи и региону.

  • 19:52 Без коментара

    Кратка, динамична и занимљива емисија која окупља и износи видео снимке необичних и несвакидашњих призора и догађаја из цијелог свијета.

  • 19:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 20:00 Лутрија РС, Лото

    Пренос извлачења добитних комбинације игре на срећу Лото 7/39 Лутрије Републике Српске.