Ustavni sud  

Osporen Statut Saveza sindikata Republike Srpske

  • 27.09.2018. 19:10

Odluka Ustavnog suda Republike Srpske, koji je utvrdio da pojedine odredbe Statuta Saveza sindikata Republike Srpske nisu u saglasnosti sa Ustavom i Zakonom o udruženjima i fondacijama Republike Srpske, dao je vjetar u leđa Boži Mariću, lideru Sindikata uprave, koji je, prije nešto više od godinu dana, Ustavnom sudu predao apelaciju za ocjenu ustavnosti Statuta Saveza sindikata Srpske. 

Time je, praktično, kulminirao sukob između predsjednice Saveza sindikata Ranke Mišić i Marića koji se na sudsku instancu odlučio kako bi, kao što je tada tvrdio, ukazao na nezakonitost i nepravilnosti u radu Saveza.
 
Ustavni sud je ocijenio da je neusaglašenost osporenih odredaba rezultat toga što one nemaju pravni osnov u hijerarhijski višem zakonskom aktu, zbog čega nisu u funkciji sprovođenja zakona, te iz njih ne mogu proisticati prava i obaveze subjekata prava, odnosno radi toga što je izmjene i dopune Statuta donio nenadležan organ. 

Praktično, Ustavni sud proglasio je neustavnim način biranja rukovodstva Saveza sindikata i različitih odbora i komisija, kao i način na koji se biraju članovi Kongresa i usvajaju finansijski plan i završni račun. Nakon odluke, kažu u Sindikatu uprave, Ranka Mišić trebalo bi da podnese ostavku jer je, kako tvrde, po odluci suda, i njen prošlogodišnji izbor za lidera Saveza takođe neustavan. 

"Savez Sindikata za nas od juče i zvanično ne postoji. Takva organizacija koja je svih ovih godina djelovala na neustavan i nezakonit način, mora da snosi odgvornost. Mi immao punu sumnju da su oni svjesno dovodili u zabludu ostale delegate koji su učestvovali u takvom radu. Vi morate da znate da je potrošeno preko 15 miliona maraka radničke članarine u Savezu sidniakta od kada se na čelu nalazi ovo rukovodstvo," rekao je Marić. 

Mišićeva se danas nije oglašavala ali jeste generalni sekretar Saveza sindikata. Kaže da će odluku ispoštovati kad bude objavljena u Službenom glasniku. Razloga za dramu, tvrde, nema. Dosad su, uvjeravaju, radili po zakonu samatrajući pojedine informacije koje su se pojavljivale - spekulacijama.

"Samo su pojedine odredbe Statuta Saveza sindikata neustavne i nezakonite. Mi ćemo, kao ozbiljna organizacija, ispoštovati odluku Ustavnog suda kada je dobijemo i kada ona bude objavljena u `Službenom glasniku` Republike Srpske na način i prema uputstvima kako bude utvrdio Ustavni sud," rekao je Goran Stanković. 

Pravnik Milan Petković objašnjava da, između ostalog, Statut saveza sindikata nije ustavan jer je donesen drugog jula 2009. godine i na snagu je, po članu 67 tog istog Statuta, stupio istog dana. To je u suprotnosti sa članom 109 Ustava Srpske po kome pravni akti stupaju na snagu osam dana od donošenja pa je, ovom slučaju, Statut saveza sindikata trebalo da stupi na snagu desetog, a ne drugog jula 2009. 

"Tako da je sam statut koji je predviđeno da stupa na snagu danom donošenja neustavan, a samim tim i cijeli statu neustavan i sve odluke koje su donošene na osnovu tog statuta. Tako da nije ispoštovan princip vakacio legis i samim tim je statu neustvan," kaže Petković. 

Ranka Mišić danas nije stala pred kamere. Prije konferencije za novinare, kojoj nije prisustvovala, sa hodnika je prokomentarisala da Božo Marić ima kompleks Ranke Mišić.