Gramatika najteža

Osnovci u Doboju uče kineski jezik

  • 17.03.2019. 19:28

"Naučila sam caj cien, doviđenja, nji hao, ćao, baba je tata i gaga je mama".

To su riječi koje je nakon jednog časa kineskog savladala Anita Petković. Uz 300 đaka, u dobojskoj školi Sveti Sava izučava ga fakultativno. Jezik nije lak, kažu osnovci, zainteresovani su da uče, priča nastavnica.

"Učenici ovdje su veoma prijateljski, veoma aktivni učenici i mnogo vole kinesku kulturu i kineski jezik", kaže Min Gao, nastavnica.

"Objašnjava nam kako da izgovorimo i napiše nam kako se to napiše na kineskom", kaže Gabrijela Topić, učenica.

Sa jednakim naporom i Kinezi uče srspki. Radnica ambasade studirala ga je u Pekingu, a najteži su joj, objašnjava, bili padeži. 

"Najteža je gramatika, što se tiče samog jezika naravno to sam naučila na univerzitetu, ali što se tiče korištenje to je u praksi", kaže Huang Ši, iz ambasada Kine u BiH.

Dobojlije kineski uče dva puta sedmično, podijeljeni u deset grupa. U nastavi pomažu i nastavnici engleskog. Pomoć za opremanje kabineta stigla je od kineske ambasade. 

"To je još jedan važan rezultat za našu obrazovnu i kulturni saradnju između Kine i Republike Srpske", kaže Đi Ping, ambasador Kine u BiH.

Nakon informacije o mogućnosti učenja kineskog, škola je obavila testiranje. Zbog velikog interesovanja, iako je planirano da jezik uče đaci od 6-9 razreda, nastavom su obuhvaćeni  i niži razredi.

Тагови: