Osam novih zanimanja u srednjim školama

  • 17.05.2021. 20:11

Fasader, moler, operater savremenim tehnologijama, mehaničar mehatronike, pneumatike i hidraulike, tehničar multimedija, carinski tehničar, agrotehničar i agroproizvođač. Budući srednjoškolci, od Novog Grada do Trebinja, moći će da biraju nova zanimanja.

U banjalučkoj Građevinskoj školi se nadaju da će maturanti birati smjerove za molera i fasadera. Imaju dobra iskustva sa novitetima prijašnjih godina.

- Vidjećemo sad interesovanje učenika. U prethodnim generacijama smo imali zidar i armirač, te je jedna manja grupa učenika išla na praksu kod poslodavaca i ima dovljno prakse u trogodišnjim zanimanjima tako da učenici mogu da savladaju i ti učenici su se zaposlili u građevisnkim firmama. Neki su čak i u inostranstvu – ispričao je Ljuban Bajić, direktor Građevinske škole Banjaluka


Agroproizvođač je, novo, trogodišnje zanimanje u bijeljinskoj Poljoprivrednoj školi i Centru srednjih škola u Trebinju. Na jugu kažu da će formirati kombinovano odjeljenje - kuvari i 12 agroproizvođača. Naučiće sve što im je potrebno da bi se bavili poljoprivrednom proizvodnjom, pa će i za posao biti lakše.

- Moći će se zaposliti u agrarni fond, moći će da pokrenu svoj privatni biznis odnosno neku poljoprivrednu proizvodnju, u poljoprivrednim apotekama, rasadnicima, biće obučeni upravo za agrar, širokog spektra – rekla je Nedeljka Ilijić, direktor Centra srednjih škola Trebinje. 

Ove školske godine po prvi put, Vlada je stipendirala učenike koji su se odlučili za deficitarna zanimanja. Njih oko 591 moglo je da računa na stipendije i plaćeni prevoz.