OS BiH čiste šiblje na vojnom aerodoromu Mahovljani

  • 07.08.2020. 20:36

Bageri, kamioni, vojnici inženjerijske jedinice Oružanih snaga BiH u radnoj akciji na vojnom aerodromu u Mahovljanima. Cilj radova je bezbjednije sljetanje i uzljetanje aviona na međunarodnom aerodromu Banja Luka, jer ga sa vojnim dijeli samo ograda. 

Šiblje i žbunje koje je izraslo u vojom dijelu postalo je pogodno stanište za ptice i sitnu divljač koja ugrožava noramalno odvijanje saobraćaja. 

"Ovo nije čišćeno ne toliko dugo, ali morate znati  da takav teren ovdje, odnosno da ovo vrijeme i teren pogoduje raslinju, pogoduje začepljanju tih kanala, zato što je takva vrsta kanala koja se mora redovno čistiti. To su kanali koji su daleko ranije rađeni i na takav način da je potrebno da ih se čisti redovno. Mi ćemo ove godine pokušati da odradimo geenralno što bi se reklo sve te poslove koji su neophodni da se urade, a da sljedećih godina vršimo samo redovono čišćenje i održavanje", kaže Mirko Okolić, zamjenik ministra odbrane BiH

Ideja za veliko čišćenje stigla je od Uprave međunarodnog aerodroma Banja Luka još zimus. Kažu da im je bezbjednost putnika i saobraćaja na prvom mjestu. Pandemija virusa korona sve je odložila, ali se ispostavilo da je sada olakšala posao. 

"Definitivno, da uredimo ovu lokaciju da to bude bezbjedno, sigurno, za odvijanje vazduhoplovstva. Iskoristili smo situaciju  sa virusom korona jer je smanjen obim saobraćaja ne samo kod nas nego u cijelom svijetu. Takava situacija nam dozvoljava  da izvršimo aktivnosti mnogo operativnije, da uvedemo više ljudi, obzirom  na proceduru. Jer u slučaju prilaza vazduhoplova mi bi morali da obustvljamo određene radove i da pomjeramo mašine. Sad je sitaucija idealna za ovakve stvari", kaže Milan Račić, direktor Aerodroma Banjaluka. 

Iz Ministarstva odbrane BiH poručuju da će čišćenje 25 hektara potrajati duži period, za šta će im biti potrebne velike količine goriva, maziva, ali i ljudstva. Kažu u posljednje vrijeme dali su prioritet uređnju svojih objekata posebno skladišta, protivpožarnih puteva, kanala. 

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 20:00 Тет а тет са Татјаном Трнинић

    Тет а тет са Татјаном Трнинић

  • 21:00 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 21:45 Серија: Авионџије (12+)

    Серија: Авионџије (12+)

  • 22:15 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:30 Серија: Ел Чапо (16+)

    *Серија: Ел Чапо (16+)