Uništene 32 protivtenkovske mine

Oružane snage na terenu: Deminirano tri miliona metara kvadratnih

16:24, 03.04.2019.
Izvor: Srna
Thumbnail
Oružane snage BiH prošle godine deminirale su 3.005.257 metara kvadratnih, te pronašle i uništile 32 protivtenkovske mine, 547 protivpješadijskih mina i 168 neeksplodiranih ubojitih sredstava.

Na današnjem predstavljanju protivminskih akcija Oružanih snaga, održanom na deminerskom radilištu "Koridor `Pet ce`, Mostar jug, Buna 4 i 5" u Mostaru, navedeno je da realizacija godišnjeg plana protivminskih akcija Oružanih snaga u 2018. godini iznosi 94,1 odsto. 

Predstavljajući rezultate deminiranja, zamjenik komandanta Operativne komande Oružanih snaga za operacije Kenan Dautović istakao je da su Oružane snage u prošloj godine vršile deminiranje u 31 opštini u okviru 76 deminerskih projekata. 

Komandant Operativne komande Oružanih snaga Radovan Ilić rekao je da plan protivminskih akcija Oružanih snaga u ovoj godini iznosi 3.009.447 metara kvadratnih. 

"Deminerski bataljon predstavlja izuzetnu snagu za proces deminiranja u BiH i moramo preduzeti sve mjere da taj epitet bude opravdan efektima i rezultatima u narednom periodu", naglasio je Ilić i zahvalio svim partnerima Oružanih snaga koji podržavaju proces deminiranja. 

Zamjenik načelnika Zajedničkog štaba Oružanih snaga za operacije Ivica Jerkić naglasio je važnost doprinosa deminerskih jedinica Oružanih snaga deminiranju područja izgradnje Koridora "Pet ce". 

"Iza Oružanih snaga nema zaostalih mina i nismo imali nijednu deminersku nesreću", istakao je Jerkić odajući priznanje deminerskim jedinicama za ostvareni rezultat. 

Šef Delegacije EU u BiH Lars-Gunar Vigemark istakao je da će EU i dalje pružati podršku deminerskim procesima u BiH i da će ona u narednom periodu iznositi 10 miliona evra. 

Analizi protivminskih akcija prisustvovali su i parlamentarni vojni povjerenik Boško Šiljegović, komandant Eufora Martin Dorfer, generali Oružanih snaga, predstavnici NATO štaba u Sarajevu, vojnodiplomatski predstavnici, predstavnici entitetskih civilnih zaštita, te drugih međunarodnih i domaćih institucija i organizacija.