Prnjavor

Opština sufinansira zapošljavanja 20 radnika

  • 20.02.2019. 13:12

U Prnjavoru je danas sa šest poslodavaca sa područja ove opštine upriličeno potpisivanje ugovora o sufinansiranju zapošljavanja 20 radnika sa evidencije lokalnog Zavoda za zapošljavanje.

Ukupna vrijednost projekta je 80 hilja KM, od čega su opština Prnjavor i partner u projektu Vlada Švajcarske, preko UNDP-a, obezbijedile po 40 hiljada KM. 

Na javni poziv koji je raspisala opština Prnjavor prijavilo se 16 privrednih subjekata, a nakon bodovanja, šest ih je danas potpisalo ugovore. 

Najviše sredstava iz ovog podsticaja dobiće preduzeće "Leburić komerc" koje će zaposliti 11 radnika, a ugovori su potpisani i sa preduzećima "BPS", "Ružičić", "Agroprom", "PRO-KARPA" i trgovinom "Boba". 

Načelnik opštine Prnjavor Darko Tomaš rekao je da je u zadnje dvije godine opština Prnjavor predano radila na ispunjavanju postavljenih uslova za realizaciju ovog projekta, a ovo je prvi put da opština na ovaj način podstiče zapošljavanje. 

"Opština Prnjavor će prvih šest mjeseci sufinansirati iznos od 657 KM, što je iznos najniže neto plate u Republici Srpskoj uvećane za poreze i doprinose, a obaveza poslodavca je da radnike zadrži najmanje godinu dana", pojasnio je Tomaš. 

On je izrazio uvjerenje da će svi koji se pokažu kao pravi radnici, uspjeti zadržati svoje radno mjesto kod istog poslodavca i nakon tog perioda. 

Tomaš je pojasnio i da su ugovori, osim sa privrednicima koji posluju u gradskoj zoni, potpisani i sa privrednicima iz Palačkovaca, Mračaja i Velike Ilove. 

Preduzetnik Gregor Ovad, vlasnik preduzeća "BPS" koje posluje u drvo-prerađivačkoj oblasti, rekao je da su u ovom projektu tražili tri radnika. 

"Činjenica je da radnika nedostaje, posebno u našoj oblasti, jer posao nije jednostavan. Izvozno smo orjentisani prema tržištima Italije, Češke i Slovenije i namjera nam je da proširujemo poslovanje. Već smo raspisali oglas za prijem još dva radnika i nadam se da nećemo morati dovoditi radnu snagu iz drugih opština", naveo je Ovad. 

Ovad je ocijenio da je projekat sufinansiranja zapošljavanja pozitivan primjer saradnje lokalne vlasti i privrednika, te da bi sa takvom praksom trebalo nastaviti i dalje, jer će se, između ostalog, i novac koji se izdvoji za ovu namjenu kroz uplatu doprinosa i ostanak radnika u ovoj opštini na kraju vratiti u budžet.