Prva iz Republike Srpske

Opština Sokolac potpisuje protokol o saradnji sa Maticom Srpskom

  • 07.07.2021. 19:30

Načelnik opštine Sokolac Milovan Bjelica inicirao je kontakt sa Maticom srpskom iz Novog Sada, najstarijom srpskom književnom, kulturnom i naučnom institucijom.

U inicijativi načelnika Bjelice istaknuto je da opština Sokolac planira izgradnju Gradske kuće u kojoj će biblioteka koja 2026. godine slavi sto godina postojanja naći svoje nove prostorije i odlične uslove za rad.

"Sa velikom pažnjom smo pratili aktivnosti Matice srpske na potpisivanju protokola o saradnji sa opštinama u Srbiji. Radi unapređenja kvaliteta književnog, obrazovnog i umjetničkog rada, a na obostrano zadovoljstvo predlažem da takav protokol potpišete i sa opštinom Sokolac. Uvjereni smo da smo se obratili na pravu adresu i da će odgovor biti pozitivan na radost i zadovoljstvo građana Sokoca i Istočnog Sarajeva“ – naveo je Bjelica.

U odgovoru generalnog sekretara Matice srpske dr Milana Micića naglašeno je da se Matica srpska nalazi tamo gdje je srpski narod i srpska kultura.

"Smatramo da Matica srpska treba da bude prisutnija među srpskim narodom u opštini Sokolac kao i da teme važne za srpsku kulturu i istoriju a vezane za područje opštine Sokolac trebaju biti prisutnije u Matici srpskoj.

Predlažem da po završetku godišnjih odmora se sretnemo i porazgovaramo o modelima saradnje i eventualnom potpisivanju Protokola o saradnji između Matice srpske i opštine Sokolac.“– napisao je dr Micić i pozvao je načelnika Bjelicu da posjeti Maticu srpsku.

Matica srpska je osnovana u Pešti 1826. godine, a 1864. godine je preseljena u Novi Sad. Matica izdaje „Letopis Matice srpske“, najstariji srpski književni časopis koji u čitavom svijetu najduže, a bez većih prekida izlazi još od 1824. godine.

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Емисија: Народ Прича (Р)

    Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић, откриће вам шта срце народа прича о Српској, о традицији и историји наших градова и села, о њиховој свакодневици и борби за очување правих вриједности, марљивом раду, вјери, и љубави према њиховој и нашој, отаџбини.

  • 12:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:55 Емисија: Тет а тет са Татјаном Трнинић (Р)

    Врата састанака у четири ока отварамо само због вас!

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.