Inspektorat Republike Srpske

Opština Mrkonjić Grad mora da ukloni medicinski otpad 

  • 28.03.2019. 12:55

Opština Mrkonjić Grad u najkraćem roku mora preduzeti potrebne mjere s ciljem uklanjanja medicinskog otpada kod sela Jasenovi Potoci, radi zaštite zdravlja stanovništva, životne sredine, te suzbijanja daljih potencijalnih rizika, rečeno je danas u Inspektoratu Republike Srpske.

"Pošto u ovom slučaju nije moguće utvrditi vlasnika otpada, inspektor praktično nema lice kojem može da naloži preduzimanje potrebnih mjera. Rješenje ipak postoji, jer je Zakonom o upravljanju otpadom regulisano da troškove u ovakvim slučajevima snosi lokalna zajednica", pojašnjavaju u Inspektoratu. 

Inspektori su prije nekoliko dana kod mrkonjićkog sela Jasenovi potoci pronašli dvije veće deponije medicinskog otpada, na kojima su i lijekovi stariji od 26 godina. 

"Na otpadu se nalaze tabletirani, parenteralni proizvodi, sirupi, šprice, praškovi, igle stranih proizvođača... Tu se nalazi i dosta suspenzija, praškastih supstanci u plastičnoj ambalaži koja je zbog dugog perioda u fazi raspada i nije moguće ustanoviti naziv, proizvođača niti rok upotrebe. Rokovi upotrebe koji su bili vidljivi odnose se na period od 1993. do 1997. godine", naveli u Inspektoratu. 
 

  • 22:45 Филм: Хазард (16+)

    '' Филм: Хазард (16+)

  • 00:45 Ноћни програм

    Ноћни програм