Poslanica patrijarha Irineja

Oprostimo jedni drugima, kao i neprijateljima našim

  • 28.04.2019. 09:02

NJegova svetost patrijarh srpski Irinej u Vaskršnjoj poslanici pozvao je sve pravoslavne hrišćane na praštanje i pomirenje, kao i na molitvu da se vrati mir i sloboda na raspeto Kosovo i Metohiju.

"Sa posebnim usrđem danas se molimo vaskrslome Hristu Bogu da se, zastupništvom Svetoga Save, Svetoga cara Lazara i svih svetih iz roda našega, vrate mir i sloboda na naše raspeto Kosovo i Metohiju, našu duhovnu kolevku i naš Jerusalim, tamo gde su najveće srpske svetinje, biseri pravoslavne duhovnosti, srpske kulture i sveukupne hrišćanske i svetske duhovne baštine", navodi se u poslanici. 

Patrijarh Irinej napominje da je svijet i dalje, uprkos "nebozemnoj pashalnoj radosti", suočen sa mnoštvom iskušenja i nevolja, terorizmom, ratovima i oduzimanjem ljudskih života širom zemljinog šara. 

"Plač i agonija žrtava, koji do nas dopiru najvećom brzinom putem savremenih sredstava komunikacije, ranjavaju naša srca. Raznovrsna i bezbrojna razočarenja, tuga i nezadovoljstvo obuzimaju naše duše. Svuda oko nas vlada nepravda i mržnja, a istina se relativizuje", navedeno je u poslanici. 

U poslanici se dodaje da ljude vrlinskog života klevetaju i progone, te da se to odvija ne samo na ličnom i lokalnom planu, nego i u globalnim razmjerama. 

Patrijarh srpski navodi da se danas u cijelom svijetu osnovne hrišćanske vrijednosti potiskuju u drugi plan, a čovječanstvu se negdje predlažu, a negdje nameću, ne samo hrišćanstvu, tuđi, već i njemu potpuno suprotni sistemi vrijednosti. 

"U tako izopačenom svetu, mi, pravoslavni hrišćani, pozvani smo da svojim primerom svedočimo, bližnjima i daljima, pobedu života nad smrću i smisla nad besmislom", naglasio je patrijarh Irinej. 

On je pozvao sav srpski narod koji živi u otadžbini i u rasijanju da se, u godini u kojoj se proslavlja veliki jubilej - 800 godina autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve, raduje vaskrsenju Hristovom i da u ljubavi i slozi čuva jedinstvo svoje svete Crkve. 

"Da nikada svoje lične ili bilo čije zemaljske interese ne pretpostavlja interesu Crkve Hristove, ali ni sveopštem ljudskom dobru", naveo je on. 

Podsjetivši da je Bog sobom kao vječnom ljubavlju, svojim rukama raširenim na krstu, zagrlio sve ljude i svu tvorevinu i uselio se u nas, pun blagodati i istine, patrijarh Irinej je pozvao sve pravoslavne hrišćane da zagrle krstovaskrsnom ljubavlju Božjom jedni druge, kao i neprijatelje. 

"Ne samo one koji nas vole - ljubavlju zagrlimo i neprijatelje naše. Oprostimo im jer je i Gospod nama na krstu oprostio grehe naše rekavši - `Oče, oprosti im jer ne znaju šta čine`", navodi se u poslanici. 

Patrijarh srpski ističe da bi ljudski život bio nepodnošljiv da ne postoje riječi "oprosti mi" i "neka ti je prosto". 

"Oprostimo dakle jedni drugima. Pomirimo se jedni sa drugima. Zagrlimo jedni druge i hodimo svetim putem božanske ljubavi. Svedočimo ljubav i njome živimo", naveo je on. 

Patrijarh je dodao da, izražavajući jednim ustima i jednim srcem ove istine, svi pravoslavni hrišćani širom vaseljene kliču danu vaskrsenja. 

"Prosvetlimo se slavljem, i jedni druge zagrlimo, i recimo - braćo. I onima koji nas mrze. Oprostimo sve vaskrsenjem i zapevajmo - Hristos vaskrse iz mrtvih, smrću smrt porazivši i onima koji su u grobovima život darovavši", naveo je patrijarh srpski u poslanici. 

Patrijarh Irinej je istakao da Crkva ne smije da živi samo za sebe kao zatvorena religijska zajednica, zaokupljena samo pitanjima lične pobožnosti, nego da je dužna da radošću i iskustvom vaskrsenja bude činilac mira i pomirenja, ljubavi i solidarnosti, u cijelom čovječanstvu. 

"U odgovoru na pitanje kakva je naša vjera i da li zaista vjerujemo da je Hristos vaskrsao iz mrtvih, leže i odgovori na sve naše nevolje, strahove i nesigurnosti, na sva naša iskušenja, egzistencijalne nedoumice, psihološke konflikte, moralne, društvene, nacionalne i sve druge izazove, ličnog i globalnog karaktera", poručio je patrijarh Irinej. 

Тагови:
  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 20:00 Тет а тет са Татјаном Трнинић

    Тет а тет са Татјаном Трнинић

  • 21:00 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 21:45 Серија: Авионџије (12+)

    Серија: Авионџије (12+)

  • 22:15 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.