Vožnju prilagoditi uslovima na putu

Oprezno u saobraćaju zbog jakih udara vjetra

  • 24.02.2019. 08:15

Na dionici auto-puta Zvirovići-Bijača zbog jakih udara vjetra brzina je ograničena na 60 kilometara na čas, a vozačima se savjetuje oprezna vožnja i u južnim i jugozapadnim krajevima Republike Srpske i Federacije BiH, posebno na području Mostara, Čapljine i Širokog Brijega, saopšteno je iz Auto-moto saveza Srpske.

Na većini puteva jutros se saobraća po suvim i mjestimično vlažnim kolovozima, a zbog niske jutarnje temperature poledice ima preko nadvožnjaka, mostova i na prilazima tunelima. 

U višim planinskim predjelima i preko prevoja još ima zaostalog snijega, dok je na putnom pravcu Mokro-Podromanija obavezna upotreba lanaca za teretna vozila sa prikolicom i šlepere. 

Zbog povećane opasnosti od novih odrona na kolovoz potpuno je obustavljen saobraćaj na magistralnom putu Karanovac–Crna Rijeka u mjestu Dabrac, a vozila su preusmjerena na alternativni putni pravac Srpske Toplice-Čađavica, preko Manjače. 

Režim u odvijanju saobraćaja izmijenjen je na magistralnom putu Klašnice dva-Šargovac zbog izvođenja izgradnje priključne saobraćajnice za naselje Zalužani, kao i na magistralnom putu od Rebrovca prema Čelincu i od Čelinca prema Kotor Varošu, te na putnom pravcu Karanovac-Crna Rijeka gdje je u toku sanacija klizišta. 

Izmjene u odvijanju saobraćaja su i na auto-putu Gradiška-Banjaluka zbog izgradnje naplatne stanice "Čatrnja", te na auto-putu Banjaluka-Doboj zbog izgradnji i provođenju privremenog sistema naplate putarine. 

U Čelincu je u toku izgradnja mosta preko rijeke Vrbanje zbog čega je izmijenjen saobraćaj na dionici magistralnog puta Čelinac-Kotor Varoš, kao i na području Banjaluke gdje je u toku izgradnja trotoara na regionalnom putu Derviši-Klašnice dva. 

Zbog oštećenja nadvožnjaka kod "NIS"-ove pumpe u Trnu, saobraćaj se preko nadvožnjaka odvija jednom saobraćajnom trakom, dok teretna vozila ne saobraćaju. 

Zbog sanacije klizišta usporeno se saobraća na dionici magistralnog puta Sarajevo-Foča, na lokalitetu Sijeračke Stijene. 

Kroz grad Bijeljinu završena je izgradnja kanalizacije, ali je saobraćaj teretnih vozila i dalje preusmjeren na obilaznicu. 

Izmjene saobraćaja na snazi su na regionalnom putu Obudovac-Lončari zbog izgradnje pješačke staze, a klizišta su usporila odvijanje saobraćaja na regionalnim putevima Karanovac-Kneževo u mjestu Ljubačevo, Ukrina-Gornja Vijaka i Lopare /Mačkovac/-Čelić. 

Na području Banjaluke zbog izgradnje kružnog toka saobraćaj je izmijenjen na magistralnom putu od pijace prema Rebrovcu. 

Na području Federacije BiH na dionici magistralnog puta Novi Travnik-Bugojno zbog rekonstrukcije mosta zabranjen je saobraćaja za teretna vozila mase veće od sedam tona, a alternativni pravac je preko Travnika i Donjeg Vakufa. 

Na magistralnom putu Zenica-Nemila zbog radova u tunelu Vranduk vozila saobraćaju naizmjenično, jednom trakom, uz postavljenu svjetlosnu signalizaciju. 

Kada je riječ o graničnim prelazima, jutros nema zadržavanja. Obustave su na snazi na graničnom prelazu Brčko-Gunja za teretna vozila i autobuse zbog nestabilnosti mosta, a za sve kategorije vozila na prelazu Novi Grad-Dvor zbog radova u Hrvatskoj.