Crna statistika je bila alarm za policiju

Oprezno sa mobilnim telefonima u saobraćaju: Pojačana kontrola MUP-a Srpske

  • 27.03.2019. 19:37

Pod budnim okom policije ovih dana su pješaci, vozači i korišćenje mobilnog telefona u saobraćaju. Crna statistika na putevima Srpske bila je alarm za policiju. Prema njihovoj evidenciji, korišćenje mobilnog telefona jedan je od najčešćih prekršaja. 

Neka istraživanja u inostranstvu su pokazala da je korišćenje mobilnog telefona u vožnji jednako kao 0,8 promila alkohola u krvi. Pisanje poruka za volonom 24 puta povećava mogućnost za saobraćajnu nezgodu.

"Kad se kucaju poruke, kad se piše na telefon da u određenim slučajevima vozači nisu svjesni šta su u tom trenutku prošli. Da li su prošli pješački prelaz, koji saobraćajni znak su prošli, da li je bilo pješaka na pješačkom prelazu, da li je bilo biciklista. Znači, apsolutno nisu svjesni vremena i prostora u tom trenutku", kaže Milan Salamadija, inspektor u Upravi policije MUP-a RS.

Sprečavanje u kombinaciji sa kaznama, daje najbolje rezultate, kažu u MUP Republike Srpske. Pješaci i biciklisti će za razgovor mobilnim telefonom, ili dok nose slušalice na oba uha preko pješačkog prelaza ili na otvorenom putu bez trotoara, platiti kaznu od 40 maraka. Vozače će pričanje na mobilni i kucanje poruka u vožnji koštati 100 maraka. 

U četvorodnevnoj akciji, pod lupom policije su vozači i pješaci na području cijele RS. Pojačana kontrola policije traje još sutra, ali poručuju da uvijek vode računa o bezbjednosti učesnika u saobraćaju. 

Тагови: