Opasnost od odrona zemlje i kamenja

Oprez vozači: Vozi se po pretežno mokrim i klizavim kolovozima

08:09, 30.01.2019.
Izvor: Srna
Thumbnail
U Republici Srpskoj ovog jutra vozi se po pretežno mokrim i klizavim kolovozima, dok u zapadnim, jugozapadnim i centralnim krajevima Federacije BiH na kolovozima ima ugaženog snijega i leda.

Iz Auto-moto saveza /AMS/ Republike Srpske upozoravaju na povećanu opasnost od odrona zemlje i kamenja na kolovoz na dionicama u usjecima i pored kamenih kosina, kao i na moguća obrušavanja snježnih lavina, posebno na dionici magistralnog puta Dobro Polje-Brod na Drini. 

Regionalni put Klanci-Ulog preko prevoja Morine i dalje je zatvoren zbog velikih smetova. 

Zbog oštećenja nadvožnjaka kod "NIS petrol" pumpe u Trnu, saobraćaj se na dionici magistralnog puta Prijedorska petlja-Klašnice i preko nadvožnjaka odvija jednom trakom, dok teretna vozila ne saobraćaju na tom dijelu puta. 

Zbog izgradnje naplatne stanice "Čatrnja" na auto-putu Gradiška-Banjaluka izmijenjen je režim u odvijanju saobraćaja. 

U toku je izgradnja i sprovođenje privremenog sistema naplate putarine na auto-putu "9. januar", Banjaluka-Doboj, na petlji Mahovljani, zbog čega je na ovom lokalitetu izmijenjen režim odvijanja saobraćaja. 

Vozače iz AMS upozoravaju da voze opreznije i poštuju privremeno postavljenu saobraćajnu signalizaciju. 

Zbog izgradnje mosta preko rijeke Vrbanje u Čelincu, izmijenjen je režim u odvijanju saobraćaja na dionici magistralnog puta Čelinac-Kotor Varoš i postavljena je privremena signalizacija. 

Zbog radova na magistralnom putu Karanovac-Crna Rijeka, na dionici Krupa na Vrbasu-Bočac od 7.00 do 17.00 časova saobraćaj se obustavlja na 10-tak minuta i propušta naizmjenično jednom trakom. 

Zbog sanacije klizišta usporeno se saobraća na dionici magistralnog puta Sarajevo-Foča, na lokalitetu Sijeračke stijene. 

Na dionici magistralnog puta Brod na Drini-granica BiH/Crne Gore /Šćepan Polje/ zabranjen je saobraćaj za sva vozila čija ukupna masa prelazi 16 tona. 

Zbog klizišta jednom trakom naizmjenično se saobraća na regionalnim putevima Karanovac-Kneževo u mjestu LJubačevo, Ukrina-Gornja Vijaka, te Lopare /Mačkovac/-Čelić, zbog klizišta u rejonu Čelića. 

Zbog radova na izgradnji pješačke staze na regionalnom putu Obudovac-Lončari na snazi su izmjene u odvijanju saobraćaja. 

Na regionalnom putu Bratunac tri-Drinjača od ponoći do 7.00 i od 16.00 časova do ponoći na snazi je zabrana saobraćaja za teretna vozila ukupne mase veće od 3,5 tona i autobuse klase "M3" a zbog radova na sanaciji klizišta. 

Zabrana se ne odnosi na autobuse prevoznika "Drinatransa" Zvornik, koji saobraćaju na redovnim linijama Zelinja-Zvornik, Bratunac-Polom-Zvornik, Bratunac-Polom-Bijeljina i Polom-Bratunac. 

Na regionalnom putu Teslić dva-granica Republika Srpska/Federacija BiH Podjezera, u mjestu Žeželja, zbog oštećenja nosive konstrukcije mosta preko rijeke Žeželje zabranjen je saobraćaj za vozila čija ukupna masa prelazi pet tona. 

Na regionalnom putu Površnice-Lopare saobraćaj teretnih vozila preusmjeren je na putni pravac Lopare-Priboj-Banj Brdo. 

Zbog oštećenja mosta na rijeci Jadrini na dionici lokalnog puta Doboj-Manastir Petrovo zabranjen je saobraćaj za sva vozila čija ukupna masa prelazi tri po tone. 

Na području FBiH ugaženog snijega i leda na kolovozima ima na dionicama Drvar-Bosanski Petrovac, Bosanski Petrovac-Ključ, Livno-Šuica-Kupres, Prozor-Gornji Vakuf/Uskoplje i Travnik-Donji Vakuf. 

Za teretna vozila sa prikolicom i šlepere na ovim dionicama obavezno je korištenje lanaca. 

Na graničnim prelazima u BiH nema dužih zadržavanja. 

Zbog bezbjednosnih razloga, zabranjen je saobraćaj za teretna vozila i autobuse na graničnom prelazu Brčko-Gunja. 

Zbog radova u Hrvatskoj, potpuno je obustavljen saobraćaj na graničnom prelazu Novi Grad-Dvor.