Šteta milionska

Olujni vjetar ostavio pustoš u Trebinju

  • 23.02.2019. 19:04

Vjetar je u Trebinju ostavio pravu pustoš. Duvao je 100 kilometara na sat i nosio sve pred sobom. Mnoge kuće u Trebinju ostale su bez krova kao i zatvoreni bazen u izgradnji. Olujni vjetar je odnio krov, ali i pomjerio konstrukciju. Gradski park je bio devastiran pa je stabla čupalo iz korjena. Trebinjci u šoku i nevjerici gledaju šta im se desilo. Niko ne pamti ovako jak vjetar.

"Slomilo mi je dimljak i kao što vidite dio krova je pao. Pričao sam sa ovim starijim komšijama, ove kuće Kokota koje su tu najstarije ima možda 60 godina i više, polomilo im je isto krov, a do sada nikad nije. Po ovim starijim ljudima što kažu to je najgori vjetar što je duvao ovdje". 

"Ja ne pamtim od 1961. kada sam doselio ovdje, ja ne pamtim ovakav vjetar", istakli su građani Trebinja. 

Štete se tek sabiraju, ali se već zna da su milionske. Samo od jutrios stiglo je oko 500 zahtjeva za pomoć. Sve službe su tokom cijelog dana na terenu pokušavaju popraviti što se može. Odmah je sazvana i sjednica Štaba za vanredne situacije kojom je predsjedavao prvi čovjek grada. Mirko Ćurić kaže da doneseni zaključci u kojima je na prvom mjestu bezbjednost građana. U poslijepodnevnim satima stanje je normalizovano. 

"Pod jedan smo stavili bezbjednost ljudi, bez obzira na situaciju prioritet su nam ljudi. Pod broj dva sve ustanove i preduzeća da budu u pripravnosti i da stave na raspolaganje ljudstvo i tehniku. Pod broj tri svi sektori mjesnih zajednica da izvrše procjenu na terenu. Pod broj četiri ljudi kojima je potrebna pomoć da pozovu besplatan broj 121 kako bi naše jedinice koje budu na terenu im pritekle u pomoć. Preporučuje se svim ghrađanima da ne izlaze bez potrebe dok traje upozorenje", istakao je Mirko Ćurić, gradonačelnik Trebinja.

Vjetar je zadao muke i električarima, kvarovi na dalekovodima su veliki, pa je više od pola Hercegovine bilo bez struje. Posla je kažu nadležni ostalo još mnogo. 
 
"Bileća, Gacko i Berkovići dobili su struju oko 14 časova. Nevesinje ima teži kvar, to je zaista ozbiljan kvar i mislim da sanacija neće trajati kraće od tri dana. U tom periodu Opština Nevesinje će biti napajana alternativno", istakao je Nebojša Rikalo, "Elektro-Hercegovina".

"Zahtjevi građana stižu iz minuta u minut. Jutros je tih zahtjeva bilo najviše, naše službe su stalno na terenu dosta toga smo uradili i završili", naglasio je Miljan Tomašević, Civilna zaštita Trebinje.

Vjetar je muke stvarao i u ostalim dijelovima najjužnije regije. Trebinje je bilo i bez vode, ali su ti kvarovi otklonjeni u toku dana. Na sreću, u nevremenu nije bilo povrijeđenih, a prema vremenskoj prognozi, vjetar bi trebalo da oslabi u toku sutrašnjeg dana. 

Тагови:
  • 20:00 Лутрија РС, Лото

    Пренос извлачења добитних комбинације игре на срећу Лото 7/39 Лутрије Републике Српске.

  • 20:10 Емисија: Прича се

    Политичка, дебатна емисија доноси широк избор актуелних тема, супротстављених ставова, различитих углова, чињеница и реплика.

  • 21:20 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    '''''''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 22:05 Серија: Авионџије (12+)

    ''Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 22:35 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:50 Серија: Ред Рок (12+)

    '''Серија: Ред Рок (12+)