UIO BiH

Oduzeta vozila u BiH idu na doboš?

  • 02.01.2019. 20:01

Nazire se rješenje za oko 2.600 zaplijenjenih vozila koja skoro dvije decenije trunu po skladištima u BiH. Uprava za indirektno oporezivanje BiH najavljivala je tender za otkup vozila još početkom prošle godine, ali će najvjerovatnije biti raspisan tek na proljeće. 

"Radi se o jednoj specifičnoj proceduri. Dakle ovdje se radi o proceduri da bi ti automobili bili otkupljeni od strane određenih lica koji će se prijaviti na oglas koji će objaviti Uprava za indirektno oporezivanje i još uvijek se provode neophodne podzakosnke procedure odnosno podzakonski akti kojima bi sve to bilo precizno definisano", kaže Ratko Kovačević, portparol UIO BiH.

Vozila koja su oduzeta nisu ispunjavala uslove za uvoz u BiH, jer su bila starija od sedam godina. Većina tih automobila više nije u voznom stanju. Radi se o vozilima koja ne mogu biti registrovana u BiH, i o vozilima koja su i devastirana s obzirom na broj godina. Dijelovi sa vecine vozila su pokradeni, a i vremenski uslovi su učinili svoje.

Godinama se čeka na rješenje problema oduzetih vozila koja trunu po skladištima u BiH. U nekoliko navrata pokušalo se iznaći rješenje, ali bezuspješno. Za to vrijeme Uprava za indirektno oporezivanje BiH uredno plaća iznamljivalje skladišta za zaplijenjena vozila, od kojih su neka postala i auto-otpad.

Dio oduzetih automobila nalazi se i u ministarstvima unutrašnjih poslova Republike Srpske i Federacije. Najskoriji slučaj oduzimanja vozila desio se 2014. godine u akciji MUP-a RS pod nazivom "Falsifikat". Tada je oduzeto nekoliko stotina vozila.

Тагови: