UKC RS

Banjalučki ljekari odstranili tumor težak 30 kilograma

  • 24.10.2018. 11:32

Ljekari Klinike za ginekologiju i akušerstvo Univerzitetskog kliničkog centra /UKC/ Republike Srpske, u saradnji sa abdominalnim hirurzima ove ustanove, uspješno su izveli složeni operativni zahvat i odstranili benigni tumor materice težak oko 30 kilograma.

Pacijentkinja, srednje životne dobi, primijetila je prije pet godina da joj  raste trbuh, međutim tek početkom oktobra se javila ljekaru. 

Nakon urađene dijagnostike utvrđeno je postojanje tumorske mase koja je svojom veličinom ispunjavala cijeli trbuh, i to od male karlice do rebarnih lukova, navodi se u saopštenju iz UKC-a. 

S obzirom na veličinu tumorske mase, operativni zahvat je podrazumijevao multidisciplinarni hirurški pristup, saradnju ginekologa i abdominalnih hirurga koji su se opredijelili za hirurško odstaranjivanje tumora. 

Operativni zahvat trajao je više od četiri časa, a završen je uspješno, iako je lokalizacija tumora bila komplikovana, jer se nalazio iza želuca, na glavi pankreasa i ispod jetre, navodi se u saopštenju. 

Pacijentkinja se nakon urađenog složenog operativnog zahvata uspješno opravlja. 

Operativni zahvat uradili su specijalista ginekologije i akušerstva Sladibor Lakić, specijalista opšte i abdominalne hirurgije Dragan Tomić, specijalisti ginekologije i akušerstva Andrija Baničević i Boris Popović, specijalista opšte i abdominalne hirurgije Željko Grahovac, specijalista anestezije sa reanimatologijom Migdad Hadžibegović, te medicinski tehničar Dragan Marčeta i instrumentar Tanja Rudić.

Тагови:
  • 10:15 Ловачки савети

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Истине и лажи (12+) (Р)

    ''''''''''Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина