Novi Grad

Održana tematska sjednica o odlagalištu radioaktivnog otpada

  • 05.04.2019. 19:14

Novi Grad je jasno, glasno i jednoglasno rekao "Ne" odlagalištu radioaktivnog  otpada u kasarni Čerkezovac, ali potrebna nam je pomoć i zaštita nadležnih institucija, resornog ministarstva Republici Srpskoj i svih u nizu koji mogu pomoći – jedan je od sedam zaključaka koji stiže sa današnje, tematske, sjednice Skupštine opštine čija je jedina tema bila namjera Hrvatske da odlaže radioaktivni otpad na Trgovskoj gori. 

Traže da Savjet ministara formira novu radnu grupu koja bi pratila sve što Hrvati rade po tom pitanju, kako bi adekvatno moglo da se odgovori, kao i da se formira ekspertski pravni tim koji bi radio na eventualnoj tužbi ili arbitraži.

"Tražimo da se poštuju međunarodne konvencije. Da će Predsjedništvo insistirati na svojim zaključcima, da će biti formiran pravni tim jer bez pravnog tima neće proci ova  cjelokupna situacija", Miroslav Drljača, načelnik opštine Novi Grad.

I novski ekolozi su uz opštinske Vlasti. I oni danas imaju šta da poruče.

Poslat je poziv lokalnim vlastima susjednih opština u Hrvatskoj, koje su takođe ugrožene namjerama državnih vlasti da odlažu radioaktivni otpad na Trgovskoj gori, da zajedno sa Novljanima pripreme odgovor i pošalju jasnu poruku da takvo nešto neće dozvoliti. Zasad su najglasniji u Petrinji i susjednom Dvoru na čijoj teritoriji je planirana izgradnja odlagališta. Načelnik te opštine, Nikola Arbutina, žali se da nemaju podršku čak ni susjednih opština a kamoli županije i države. Hvali borbu Novljana i vlasti Republike Srpske. Kamo sreće, kaže, da smo mi tako jedinstveni.

Na Ministarstvu za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske otišao je zahtjev da ubrza, i što prije, završi proceduru proglašenja Parka prirode ''Una'' za  područje od entitetske linije do ušća Une u Savu. 

O namjerama Hrvatske moramo obavijestiti evropske institucije, poslanike u parlamentu EU, ali i pokušati odgovoriti vlasti u Sloveniji da radioaktivni otpad iz nulearke Krško završi na našem kućnom pragu, čulo se na sjednici. 

Očekujemo da se sa nivoa zajedničkih institucija više uključe borbu protiv izgradnje odlagališta, čulo se na sjednici. U proteklih nekoliko godina, ozbiljnijeg odgovora iz Sarajeva nije bilo. 

Prvi put je Predsjedništvo BiH, na inicijativu predsjedavajućeg, i srpskog člana, Milorada Dodika, razmatralo problem Trgovske gore. Zatraženo je od Hrvatske da spornu lokaciju izuzme kao mjesto predviđeno za odlaganje nuklearnog otpada. Prvi put su se, i to tek nedavno, oglasili i parlamentarci iz Sarajeva gdje je održana konferencija na kojoj su osuđene namjere Hrvatske.

Ta borba mora da bude jača i aktivnija jer se Hrvati konstantno oglušuju na upozorenje da ugrožavaju 230 hiljada stanovnika u slivu Une kao i konstataciju da krše nekoliko međunarodnih pravila.