Mrkonjić Grad

Održana svečana akademija u Mrkonjić Gradu

  • 04.02.2019. 21:59

U Kulturnom centru "Petar Kočić" u Mrkonjić Gradu večeras je održana svečana akademija povodom Dana ove opštine koji se obilježava u znak sjećanja na 4. februar 1996. godine, dan kada su se njeni stanovnici vratili na svoja ognjišta poslije petomjesečnog izbjeglištva.

Načelnik opštine Divna Aničić rekla je da se u periodu od prošlog Dana opštine da sada desilo mnogo značajnih događaja, a da je najradosniji bio osveštanje Hrama Svetog Save uz prisustvo i blagoslov Njegove svetosti patrijarha srpskog Irineja.

"Otvorena je i hidroelektrana `Bočac dva`, imali smo i veliki skup sa poljoprivrednicima u Podrašnici. Stabilan je broj zaposlenih, prisutan je veliki aktivizam nevladinih organizacija, javne stanove i preduzeća posluju pozitivno i možemo biti zadovoljni", istakla je Aničićeva.

Tokom svečane akademije uspješni i zaslužni pojedinci i kolektivi nagrađeni su zahvalnicama i poveljama opštine.

Povelju počasnog građanina opštine Mrkonjić Grad sa zlatnim simbolom opštine posthumno su dobili Đuro Marić za izuzetan doprinos u razvoju nauke i obrazovanja i Radoslav Gašić, takođe posthumno, za doprinos u oblasti kulture i umjetnosti.

Povelju opštine Mrkonjić Grad sa zlatnim simbolom opštine dobile su 11. Laka pješadijska brigada i Sedma motorizovana brigada za izuzetno ispoljenu hrabrost i požrtvovanost u odbrambeno-otadžbinskom ratu.

Pohvalama su nagrađeni Slavko Nikolčić i Zdenko Savanović iz Beograda za značajan doprinos u održanju i unapređenju odnosa između Udruženja Mrkonjićana iz Beograda i opštine Mrkonjić Grad.

Pohvale su dobili i mladi inovatori - tim informatičke sekcije Gimnazije za značajna ostvarenja u oblasti nauke i tehnologije, te Petar Lakić, Vladimir Vidić i Mirko Galić za posebno ispoljenu hrabrost i humanost.

Јedan od komandanata Sedme motorizovane brigade Dane Marić rekao je da je ova brigada dala 310 žrtava sa temelje Republike Srpske i da im ovo priznanje mnogo znači.

"Priznanje posebno znači porodicama poginulih i nestalih boraca. Ne treba da zaboravimo naše drugove i treba da nastavimo da razvijamo našu Republiku Srpsku", naglasio je Marić.

U kulturno-umjetničkom dijelu programa učestvovali su hor i orkestar Srpskog pjevačkog društva "Јedinstvo", glumci Narodnog pozorišta Srpske Ivan Perković, Goran Јokić i Mirela Predojević, glumac Gradskog pozorišta Mrkonjić Grad Nebojša Kalaba i lokalni Dječiji hor "Mali princ".

Svečanosti su prisustvovali Njegovo preosveštenstvo valdika bihaćko-petrovački Sergije, kao i brojni predstavnici javnog i političkog života Republike Srpske.

Svečana akademija je samo jedan u nizu događaja posvećenih obilježavanju Dana opštine.

U Mrkonjić Gradu otkrivena je jedna od najvećih grobnica u Republici Srpskoj u proteklom ratu u kojoj je pronađeno 181 tijelo žrtava, a u manjim grobnicama još 176 tijela civila.

Tokom 117 dana hrvatske agresije porušeno je i zapaljeno više od 2.000 stambenih objekata, dok je 6.000 kuća oštećeno i opljačkano. Ratna šteta procijenjena je na 670 miliona KM. Iako se zna ko su počinioci, za zločine u Mrkonjić Gradu niko nije odgovarao.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Серија: Авионџије (Р) (12+)

    Авионџије

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    ''''''''''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:50 Центар дана

    Центар дана