Pale

Održana svečana akademija povodom 800 godina SPC

  • 27.08.2019. 22:28

Na Palama je večeras održana svečana akademija povodom 800 godina autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve (SPC) sa koje je upućen poziv srpskom narodu na duhovnu obnovu.

Njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit dabrobosanski Hrizostom, koji je besjedio na akademiji u Kulturnom centru Pale, rekao je da ovaj jubilej treba da bude prilika i poziv srpskom narodu da se obnovi duhom Svetog Save, duhom kojim je on živio u 13. vijeku i borio se za samostalnost crkve. 

On je istakao da se crkva kroz vijekove borila da bude ono što je Sveti Sava zamislio - da bude autokefalna, da ima svoje biće, dušu, kulturu, civilizaciju. 

"Iz ovog jubileja treba da crpimo snagu za naredne vijekove", istakao je mitropolit Hrizostom. 

Načelnik opštine Pale Boško Jugović rekao je da ovaj jubilej, čija proslava traje cijelu godinu, predstavlja šansu za suočavanje sa sopstvenom prošlošću, bližom i daljom, i da ga treba iskoristiti za obnovu duhovnog, kulturnog, ekonomskog i političkog nacionalnog bića. 

"Ovaj jubilej mora postati osnova za nove ideje i puteve, za sagledavanje i ispravljanje sopstvenih i zajedničkih grešaka koje smo činili i činimo, te prilika za pokajanje i obnavljanje snage", istakao je Jugović. 

On je naglasio da su Pale mjesto rođenja Republike Srpske i da su uvijek otvorene za sve datume i događaje istorije koji su donosili slobodu srpskom narodu i darivali mu ostvarenje dubljeg smisla postojanja. 

"Put srpskog oboženja započeo je Sveti Sava sa svojim ocem, majkom, bratom i cijelom porodicom Nemanjića. Naša generacija povlaštena je što ima priliku i može u slobodi i blagostanju da proslavi njihove osnivačke poduhvate koji su nas učinili narodom, blagoslovenom i ostvarenom zajednicom. Sveti Sava i Sveti Simeon stvorili su od nas Srba svetu zajednicu koja živi i traje 800 godina", rekao je Jugović na svečanoj akademiji povodom 800 godina SPC. 

Profesor Zorica Nikitović rekla je da je SPC za ovih 800 godina ugradila sebe u svekoliku srpsku kulturu, tradiciju - od jezika, zadužbinarstva, književnosti. 

"Mi smo narod sa izuzetno bogatom kulturnom tradicijom i na ovaj jubilej treba da se sjetimo velikih predaka, kao što su Sveti Simeon Mirotočivi i Sveti Sava, koji su utemeljili Srpsku pravoslavnu crkvu", naglasila je Nikitovićeva. 

Na svečanoj akademiji, čiji su organizatori Mitropolija dabrobosanska, opština Pale i Filozofski fakultet Univerziteta u Istočnom Sarajevu, besjedio je i glumac LJubo Božović, a u kulturnom programu učestvovali su Hor "Sloga" iz Sarajeva, koji je osnovan 1888. godine, i muzički duo Jovana Bojanić i Peđa Hart. 

Svečanoj akademiji, koja je održana u okviru Gospojinskih svečanosti i krsne slave opštine - Velike Gospojine, osim sveštenstva SPC, prisustvovali su i savjetnik srpskog člana Predsjedništva BiH Boško Tomić, potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Sonja Karadžić Jovičević, ministar spoljne trogovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović, gradonačelnik Istočnog Sarajeva Nenad Vuković, direktori javnih i privatnih institucija, te brojne druge zvanice. 

Тагови:
  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Серија: Авионџије (Р) (12+)

    ''''Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?