Civilna zaštita

Održana pokazna vježba na rijeci Savi

  • 03.06.2020. 19:30

Pripadnici Republičke uprave civilne zaštite polako se vraćaju redovnim aktivnostima. Danas je na red došla pokazna vježba deminiranja u Gradišci.

Tako su iz Save vađena neeksplodirana ubojita sredstva zaostala iz rata. To je dio doobuke za rad u deminerskim timovima, kaže pomoćnik direktora Republičke uprave civilne zaštite Dragan Kos.

"Današnja aktivnost je lociranje eksplozivnog sredstva, identifikacija, podizanje na plovilo, pretovar na namjensko vozilo za transport i transport do uništavanja. Sutrašnja aktivnost je predviđena prezentacija novih tehnika uništavanja. Znači, kako tehnologija napreduje u svim sverama, tako i u ovom procesu uništavanja eksplozivnih sredstava, tako da imamo mogućnost korišćenja oblikovanih punjenja, standardizovanih od strane nadležnih institucija", rekao je Dragan Kos, pomoćnik direktora Republičke uprave civilne zaštite.

Domaćini su zadovoljni što se baš tu obavlja vježba. Kažu, mnogo im znači i što je sva oprema koja je korištena danas stacionirana upravo u Gradišci.

"Nama omogućava da budemo puno brži, efikasniji u našim nekim situacijama s kojima smo do sada imali problema. Mislim na njihove čamce, na pumpe velikog kapaciteta, itd.", istakao je Slobodan Knežević, šef Odsjeka za civilnu zaštitu Gradiška.

Deminerski tim Republičke uprave civilne zaštite danas je pokazao da je osposobljen i opremljen za ovakve zadatke, a to je, poručuju, potvrđeno i akreditacijom Republičke uprave civilne zaštite. Vježbu na Savi obavili su tim za podvodno deminiranje RUCZ, ronilački tim sa šest pripadnika i pripadnici Specijalne antiterorističke jedinice MUP-a Republike Srpske.  

Тагови: