U Aginom selu

Održana manifestacija "Dani vuka Čemernica"

  • 23.02.2019. 19:44

Manifestacija "Dani vuka Čemernica" održava se 11. put za redom u Aginom selu nadomak Banjaluke okuplja lovce iz čitavog regiona. Nakon tri godine bezuspješnih pokušaja, ovaj put su ulovili dva vuka.

"Ovo mi je prvi doživljaj da ubijem vuka, do sad sam odstranjivao divlje svinje i tako. Provlačio se kroz neko šiblje, odstreljen je i tako, ne znam šta bih vam rekao, od uzbuđenja ne znam šta bih vam rekao", istakao je Savo Šukalo, lovac.

Skoro hiljadu lovaca iz Republike Srpske, Srbije, Hrvatske, Crne Gore, ali i Slovenije, došlo je ostvariti svoj cilj-dobro se zabaviti. Slovencu Rajku je posebno zanimljivo, kaže, i ove godine je lijepo ugošćen. Među nekoliko stotina muškaraca našla se i jedna mlada žena. Ljubinka je treću godinu za redom u Aginom selu i rame uz rame stoji sa najboljim lovcima. 

"Volim lov, volim prirodu, volim to. Od svoje sedme godine, sa tatom sam krenula, položila sam sve u svojoj osamnaestoj godini i sve to riješili i eto", istakla je Ljubinka Brković, lovac. 

"Dobri su lovci, prijatelji, imam poznanike, imam već i poznanike i tako. Uvijek s veseljem dođem, na ovaj lov, i to ne samo na lov, nego da se i družimo", istakao je Rajko Pepevnik, lovac iz Slovenije. 

Osnovni cilj manifestacije nije odstrel vuka, nego razvoj lovnog turizma, promocija ruralnih krajeva Banjaluke i njenih prirodnih ljepota, druženje i dobra zabava, kaže Darko Ćulum, predsjednik lovačkog udruženja "Zmijanje". 

"Mi svake godine nastojimo ovo da poboljšamo, da okupimo više lovaca ovdje. Ja se nadam da će u narednim godina to biti sve bolje i bolje, jer ovo je najveća lovna manifestacija na području Republike Srpske koja se odvija", istakao je Darko Ćulum, predsjednik lovačkog udruženja "Zmijanje".  

Ovu, nadaleko poznatu manifestaciju koja se u zadnjoj februarskoj suboti održava na planinama Čemernica i Tisovac organizovalo je Lovačko udruženje "Zmijanje". Podržali su je Grad Banjaluka, Gradska turistička organizacija i Lovački savez Republike Srpske. 

Тагови: