Teslić

Održana 22. "Himberijada"

  • 25.07.2021. 20:58

Najbrže je popio pivo, a i kamen je najdalje dobacio. Srđan Jelić, među svojim komšijama, na „Himberijadi“ slavio je dva puta.

"Pa teže je bacanje kamena u dalj, ispijanje piva je mnogo lakše. Nisam brojao za koliko sam završio, ali za par sekundi", kaže Srđan Jelić, pobjednik "Himberijade".

Ne broji više ni Radivoje Dušanić koliko puta je pobijedio u disciplini ronjenje. I svaki put ga komšije nagrade aplauzom. A na Usorskim susretima ništa ne može proći ni bez pjesme. 

Himberijada traje 21 godinu. I svaka Himberijada, odnosno druženje komšija iz Banje Vrućice, manje više liči jedna na drugu. Komšije se okupe na obali rijeke od ranog jutra. Okreće se prasetina na ražnju, jer, u šali dodaju, moraju snage imati i za takmičarske discpline. 

"Osmislili smo 1999, a 2000. smo počeli prvi put da se druimo na ovim prostorima naše lijepe rijeke Usore.  Imamo mi i zimsku Himberijadu i onda je osnova da ja kao kralj zemlje Himberije se moram kupati jedno 10-15 minuta. Ništa strašno to je jednostavno, uvježban organizam", kaže Slobodan Kuprešak Himber, osnivač "Himberijade".

Druženje, zabava i njegovanje dobrih komšijskih odnosa, to je poenta „Himberijade“. Komšije se u organizaciji smjenjuju iz godine u godinu. Biti domaćin ove komšijske manifestacije je, kažu, posebna čast. 

"Ima 21 godina kako mi ovo organizujemo, prvo naselje Kiseljak, pa smo malo proširili i susjede. Okupljamo se ovdje radi druženja, manje se ide i u kafane, korza nema, kina manje. Nema druženja, svi su za sebe, ovo je jedan oblik da se mi družimo", kaže oganizator "Himberijade" Miron Borić.

I tako su, ove nedjelje, složne teslićke komšije, ispratile još jedne Usorske susrete Himberija. Dugo im je, kažu, čekati dogodine, pa će se već za par dana opet ovdje okupiti uz čašicu razgovora i osvježenje na rijeci. 

Izabran je danas, kažu, i kum 22. po redu Himberijade. On ima zadatak da za tačno godinu dana pripremi sve za Usorske susrete veselih komšija. 


Тагови: