Kulinarska manifestacija

Održan "Rat graova" na Zelenkovcu

  • Извор: СРНА
  • 23.08.2021. 08:04

Kulinarska manifestacija "Rat graova" u kojoj je učestvovalo 18 takmičarskih ekipa održana je na izletištu Zelenkovac, u organizaciji Planinarsko-ekološkog društva "Vidik" iz Mrkonjić Grada.

Ovaj događaj u prelijepoj prirodi okupio je juče brojne učesnike i posjetioce, među kojima je bio i predsjedavajući Savjeta ministara Zoran Tegeltija.

Prema ocjeni žiriji, najbolji pasulj napravila je ekipa opštine Mrkonjić Grad, na drugom mjestu bila je ekipa "Jezero", a na trećem ekipa "Graci".

Načelnik opštine Mrkonjić Grad Dragan Vođević rekao je novinarima da je ova manifestacija postala nadaleko poznata, te da je i u proteklom periodu imala podršku opštine.

Sekretar Planinarsko-ekološkog društva "Vidik" Mihajlo Lazendić istakao je da je ovo 14. po redu "Rat graova" i da je okupio oko 200 ljudi.

 "Svi su raspoloženi, a cilj nam je da okupimo što više zaljubljenika prirode i da se družimo u prirodi. Imamo učesnika i iz Banjaluke, Doboja, Šipova, Jezera", naveo je Lazendić.

Predsjednik ekološkog pokreta Zelenkovac Boro Janković istakao je da "Rat graova" ima širok odjek i da promoviše prirodne ljepote mrkonjićkog kraja.

"`Rat graova` nas na neki način predstavlja, na ovaj način promovišemo naše prirodne ljepote, hranu, smisao za druženje, naše potencijale. Manifestacija može još više da se razvija i da doprinosi razvoju turizma i da naši sadržaju budu što maštovitiji", naveo je Janković.

Član žirija Boris Gogić objasnio je da se od učesnika očekuje tradicionalni način spremanja pasulja, te da su najvažniji izgled i ukus pasulja.

Marko Šormaz iz pobjedničke ekipe istakao je da su imali sastojak koji ne žele da otkriju, ističući da je pasulj bolji kada se kuva veća količina.

Među kuvarima na Zelenkovcu bila je i ekipa "Grabovački trešnjo" iz Grabovice kod Doboja. Oni u pasulj, osim soli, bibera, papričice i vegete, stavljaju i bamiju.

 Kulinarske sposobnosti pokazali su i lovci koji su grah kuvali sa mesom divljči.

"Nije nam bilo bitno ko će pobijediti, bitno je da se družimo. Svako ima neku tajnu za kuvanje, a mi smo pokušali da na lovački način pripremimo pasulj", kaže Drago Pavlović, predsjednik Lovačkog udruženja.

Pokrovitelj 14. kulinarske manifestacije "Rat graova" je opština Mrkonjić Grad.

Тагови:
  • 12:15 Емисија: Народ Прича (Р)

    Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић, откриће вам шта срце народа прича о Српској, о традицији и историји наших градова и села, о њиховој свакодневици и борби за очување правих вриједности, марљивом раду, вјери, и љубави према њиховој и нашој, отаџбини.

  • 12:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:55 Емисија: Тет а тет са Татјаном Трнинић (Р)

    Врата састанака у четири ока отварамо само због вас!

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Серија: Авионџије (Р) (12+)

    ''''Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.