Gradiška

Održan prvi sajam obrazovanja i zapošljavanja

  • 13.12.2019. 19:40

Centar za kulturu u Gradišci je bio pretijesan za sve zainteresovane koji su došli na prvi Sajam obrazovanja i zapošljavanja u ovom gradu. Na sajmu su se predstavile tri srednje škole, ali i privrednici iz metalske, drvoprerađivačke, tekstilne i prehrambene oblasti. 

Prvi čovjek Gradiške poručuje da će grad nastaviti da ulaže u podsticanje zapošljavanja i novih investicija.

"Lokalna uprava će ulagati u ovakve sajmove, ovakvo približavanje, da zaista đacima približimo ono što ih čeka u životu, da znaju u kom pravcu da se opredijele i da znaju kada to završe, da neće biti samo jedan statistički broj na birou za zapošljavanje nego će imati odmah svoje radno mjesto u privrednim kolektivima na prostoru grada Gradiška", kaže Zoran Adžić, gradonačelnik Gradiške.

Za sajam su najzainteresovaniji bili školarci. Srednjoškolci koji planiraju da rade čim završe školu su mogli da vide ponudu preduzeća iz Gradiške, dok su osnovci mogli da se upoznaju sa onim što im nude tamošnje srednje škole.

"Srednja stručna i tehnička škola se danas predstavila sa 15-minutnom video prezentacijom svih svojih struka i zanimanja, a na svom štandu su se predstavili sa svojim proizvodima i demonstrirali su sva protekla stečena znanja i vještine koje su stekli u prethodnoj školskoj godini", rekao je Darko Golić, v.d. direktora Srednje stručne i tehničke škole, Gradiška.

Među izlagačima na sajmu, bili su i predstavnici "Tikt Manufakture", firme koja se bavi CNC obradom metala, a sarađuje sa gigantima kao što su "Audi", "Mercedes" i "Porše". Kažu da se njihova saradnja sa školama pokazala kao pun pogodak, jer je trenutno kod njih na praksi 20 đaka - a veliki dio planiraju i da zadrže.

"Pokušali smo predstaviti našu kompaniju kao jedno moguće radno mjesto za mlade ljude iz regiona. Radno mjesto koje je i perspektivno, koje otvara tim mladim ljudima i neke nove mogućnosti", Krešimir Bodrožić, vlasnik preduzeća "Tikt Manufaktura" Gradiška.

Sajam je nastavak priče koju je grad započeo 2017. godine u Tehničkoj školi, kada su zajedno sa lokalnim privrednicima i UNDP-em stvorili, kako kažu u gradskoj upravi, preteču sadašnjeg dualnog obrazovanja. Time su htjeli da uvežu privredu i školstvo u Gradišci, kako bi zanimanja imala upotrebnu vrijednost.

  • 12:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:55 Емисија: Тет а тет са Татјаном Трнинић (Р)

    Врата састанака у четири ока отварамо само због вас!

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Серија: Авионџије (Р) (12+)

    ''''Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)