Stanari

Održan drugi gastro fest

  • 27.07.2018. 17:27

Drugi gastro fest u Stanarima okupio je više od 20 izlagača iz tog kraja. Predstavili su se domaći proizvođači, ali i udruženja građana, lovci, ribolovci.

Porodica Ristić ima registrovano gazdinstvo, a uzgajaju jagode, kupine, žitarice. Među mnogim proizvodima izdvajaju se prerađevine od aronije, koju su zasadili prije pet godina. Nude 12 proizvoda od ove voćke, pa čak i brašno.
 
"Najtraženiji je sok, imamo matični sok, hladno cijeđen bez šećera, vode, konzervansa i njega je najteže spremiti za održati tu nema hemije nema konzervansa nema ništa, najkvarljivija je roba najteže pripremit i održat. Inače, dosta proizvoda je bez šećera njih je teško održat, kao i čajevi, čajevi mogu biti suva aronija može trajat, nju treba paziti da je ne bi crv napao", istakla je Marija Ristić. 

Rijekti su uzgajivači aronije kod nas, ali i domaćice poput Vesne Kezmić koje imaju dvadesetak grla krava. Dnevno proizvede do stotinu litara mlijeka.
 
"Proizvodim isključivo sireve mlade masne poluimasne, suhe sireve. Najteže je napraviti suvi sir ima više procedure oko njega, a njatraženiji je ovaj mladi sir za pite", istakla je Vesna Kezmić. 

Poljoprivrednici stanarskog kraja ove godine okušali su se i u uzgoju heljde i spelte. Žele da se vrate starim sortama žitarica i organskoj proizvodnji.
 
"Na mom gazdinstvu imamo heljdu i speltu integralnu proiozvodnju ppkušavamo da napravimo taj dio organske proizvodnje što se moramo vraćati. Spelta na površini četiri dunuma, a heljda na četiri i po pet, spelta je požnjevena malo je godina diskutabilna bila ali biće to", istakao je Mihajlo Gavrić, udruženje "Poljoprivrednik" Stanari.
 
Da se svi proizvođači i njihov trud predstave bio je cilj gastro susreta, kažu u Turističkoj organizaciji i lokalnoj zajednici. Sredstvima iz lokalne kase nastojali su da podrže proizvodnju, a nadaju se da će se iskristalisati i lokalni gastro brend.
 
"Vidio sma da je uzgoj jagoda prošao zapaženo, ja sam ljubitelj lovačkog gulaša koji će danas biti, mislim da je to gastro ponuda Stanara", naglasio je Denis Stevanović, zamjenik načelnika opštine Stanari.
 
"Kad je u pitanju jagodičasto voće, kad su u pitanju određene kulture ove godine je izdvojeno 100 hiljada maraka iz budžeta za poljoprivredu", istakao je Ostoja Stevanović, predsjednik SO Stanari. 

"Stanari su uglavnom poljoprivredni kraj to su voće povrće, ljudi se bave ratarstvom mliječni proizvodi, pečenje", istakao je Boris Šljivić, Turistička organizacija Stanari. 

Sve to posjetioci gastro smotre imali su priliku da vide i probaju na štandovima. Manifestacija je organizovana u saradnji sa Ministarstvom trgovine i turizma i lokalnim udruženjem "Poljoprivrednik". 

Тагови: