Darko Mladić

Odbrana će tražiti da Mladića pregleda međunarodni tim ljekara

  • 29.09.2018. 09:41

Odbrana generala Ratka Mladića tražiće da ga u pritvoru Haškog tribunala što prije pregleda međunarodni tim ljekara, jer je u međuvremenu imao manje moždane udare, rekao je generalov sin Darko Mladić.

Darko Mladić je pojasnio da najnoviji snimak glave pokazuje nove promjene na mozgu kojih nije bilo prošle godine i da će zahtjev da njegovog oca pregleda međunarodni tim ljekara biti upućen po hitnom postupku.

"Snimke je gledao i upoređivao radiolog iz Kliničkog centra Srbije Gradimir Dragutinović. Uočio je i povećanje starih ožiljaka na mozgu što znači da oštećenja nisu fiksirana već da napreduju", rekao je Darko Mladić za Večernje novosti.

Prema njegovim riječima, general se psihički dobro osjeća, ali se vidi da nema snage, da rijetko izlazi u šetnju i da leži više nego uobičajeno.

"Na kraju, najnoviji rezultati pokazuju pogoršanje njegovog zdravstvenog stanja", dodao je Darko Mladić.

Odbrana je u proteklom periodu ukazivala na to da general nema adekvatno liječenje u pritvoru. Traženo je da privremeno bude pušten na liječenje u Beograd da mu se stanje stabilizuje, ali je taj zahtjev proljetos odbilo Žalbeno vijeće predvođeno, sudijom Teodorom Meronom koji je sada zamijenjen.

General Mladić sve vrijeme ima probleme sa srcem i povišen pritisak, ali su i taj problem haški ljekari minimizovali navodeći da je pritisak 180 sa 100 normalan.

Tek u martu, tri mjeseca nakon posjete dvojice srpskih specijalista, prihvaćeno je da generalu daju terapiju koja mu je preporučena kao neophodna, nakon čega mu se stanje malo smirilo.