Grožđa nikad više, a kvalitet odličan

Odavno se ne pamti bolja godina za vinogradare

  • 05.10.2018. 21:18

Odavno se ne pamti bolja godina za vinogradare. Grožđa nikad više, a kvalitet odličan. Obrani su i čuveni Carski vinogradi u Ušću kod Trebinja. Kao što im i naziv kaže dali su pravo carsko grožđe.

U Carskim vinogradima godina nikad bolja. Iz podruma Vukoje kažu da ne znaju da li je bolji rod ili kvalitet ovogodišnjeg grožđa. Zato sa sigurnošću tvrde da ćemo i dalje piti vrhunska Vukoje vina.

U vinogradima Vukoje ovih dana imaju pune ruke posla. Kruna ovogodišnje berbe su Carski vinogradi, obrani 124. put. 

"Sada smo došli do berbe, probrane iz Carskih vinograda nama najznačajnijeg lokaliteta. Već smo završili u Zasad polju dvije trećine berbe. Prve procjene su da ćemo biti veoma veoma zadovoljni ovogodišnjim urodom i ovogodišnjim kvalitetom berbe", kaže Radovan Vukoje, podrumu Vukoje Trebinje.

Žilavka, merlo, vranac, šardone, kaberne, tamjanika, samo su neka od vina koja će i ove godine izaći iz Podruma Vukoje. Sve se pravi od grožđa iz Vukoje vinograda, zbog čega se najveći akcenat stavlja na vinogradarstvo. 

"Iz te velike priče vinogradarstva dolaze nam i velika vina. Vino se pravi 60-70% u vinogradu a ostalo u samom podrumu, eto tih 30% su finese koje taj proizvod čine bezvremenskim", rekao je Radovan Vukoje.

Vina su najbolji ambasadori Hercegovine, o ovoj krševitoj zemlji pričaju najbolje priče širom svijeta. Zato su četiri Vukoje vina ove godine dobila veliku nagradu u Kini. A među više od 1.000 vinarija jugoistočne Evrope Vinarija Vukoje proglašena je najboljom.