Donja Gradina

Odata počast žrtvama logora Jasenovac

  • 03.09.2018. 16:34

Predstavnici Interparlamentarne skupštine pravoslavlja iz Republike Srpske, Srbije, Hrvatske i Crne Gore posjetili su danas Spomen-područje Donja Gradina u Kozarskoj Dubici, gdje su položili vijenac i odali počast svim žrtvama logora Jasenovac i njegovog najvećeg stratišta u Donjoj Gradini.

Poslanik u Skupštini Crne Gore Budimir Aleksić izjavio je da je vrlo važno da svi Srbi, ne samo njihovi predstavnici, dolaze na ovakva stratišta i znaju istoriju svoga stradanja. 

"Mi smo jedini narod u Evropi koji je u 20. vijeku preživio tri genocida, u Prvom svjetskom ratu, u Drugom svjetskom ratu i posljednjem ratu devedesetih godina", rekao je Aleksić. 

Aleksić, koji je član Interparlamentarne skupštine pravoslavlja, naglasio je da je važno sačuvati kulturu sjećanja i istinu o stradanju treba prenositi. 

"Institucionalnu kulturu sjećanja treba da sprovode naše države, Srbija i Republika Srpska, jer se danas negira broj žrtava u Jasenovcu i projekat genocida koji je sproveden. Važno je da naša politička, kulturna i naučna elita rade na tome da se istina čuva i obznanjuje da bi je znale naše buduće generacije", poručio je Aleksić. 

Član Interparlamentarne skupštine pravoslavlja iz Hrvatske Dragan Crnogorac zahvalio je za prijem institucijama Republike Srpske. 

"Želimo da pokrenemo važna pitanja za naš srpski narod u ovom ključnom trenutku kada smo u svim državama na ovim prostorima satanizovani i predstavljeni kao zvijeri, a u stvari su nad nama vršeni zločini, što dokazuje ovo mjesto ovdje", rekao je Crnogorac. 

Član Interparlamentarne skupštine pravoslavlja iz Republike Srpske Darko Banjac izjavio je da je cilj da Republika Srpska bude stalna članica Interparlamentarne skupštine pravoslavlja jer bi na takav način bila upućena poruka da se Srpska izdiže, odnosno ima neke karakteristike državnosti. 

On je naveo da su članovi te skupštine, na čelu sa članom Generalnog sekretarijata Strahinjom Bulajićem, danas u Donjoj Gradini položili vijence na spomenik žrtvama logora Jasenovac, a da će u okviru današnjih aktivnosti posjetiti Kozarsku Dubicu i manastir Moštanica. 

"Ideja koja se javila na posljednjem zasjedanju Interparlamentarne skupštine pravoslavlja jeste da se okupe na jednom mjestu svi delegati iz Srbije, Crne Gore, Hrvatske i Republike Srpske i dogovore oko zajedničkog djelovanja u okviru tog tijela", rekao je Banjac. 

On smatra da Srbi u tom neformalnom odboru treba da imaju jedan stav i jedan glas, te treba da nastupaju zajedno. 

"Možemo zajednički da zauzimamo jedinstvene stavove o pitanju tema koje se kandiduju, iznositi i zajednički braniti naše teme i poručiti da Srbi imaju značajno mjesto u okviru Interparlamentarne skupštine. Nas pet kandidata smo mnogo jači, nego pojedinačno", rekao je Banjac i dodao da je ta ideja danas ozvaničena u Banjaluci. 

Predstavnici Interparlamentarne skupštine pravoslavlja iz Republike Srpske, Srbije, Hrvatske i Crne Gore razgovarali su danas sa direktorom JU Spomen-područje Donja Gradina Tanjom Tuleković, te pogledali dokumantarni film Sime Brdara "A Bog je ćutao". 

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: Енерго клуб

    Релевантне актуелности из области производње електричне енергије.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:42 Спорт

    Преглед најважнијих дневних спортских дешавања и информација из земље, региона и свијета.