Istočno Sarajevo

Odata počast solunskim dobrovoljcima sa Romanije

  • 11.11.2018. 14:27

Predstavnici Gradske uprave Istočno Sarajevo, opštine Sokolac, Ambasade Srbije u BiH i članovi Udruženja potomaka i poštovalaca oslobodilačkih ratova 1912-1918. godine položili su danas vijence na Spomenik solunskim borcima na Sokocu i obilježili Dan primirja u Prvom svjetskom ratu.

Otpravnik poslova Ambasade Srbije u BiH Damir Kovačević rekao je novinarima da je ovo veliki datum za srpsku istoriju, jer su poslije četiri godine golgote Srbi i Srbija, uz velike žrtve - sa više od 1,2 miliona poginulih, uspjeli da odbrane svoju slobodu. 

"Vek nakon toga okupili smo se da odamo počast svim našim precima, da obeležimo ovaj datum, te razmislimo šta smo od svega toga dobili i na koji način u budućnosti da se postavimo da tu veliku pobedu konačno kapitalizujemo", rekao je Kovačević. 

On je izrazio nadu da ovakve pobjede Srbi neće zaboraviti i da će ih uvijek dostojanstveno obilježavati, ma gdje se nalazili. 

Načelnik opštine Sokolac Milovan Bjelica podsjetio je da se danas navršava 100 godina od potpisivanja primirja u Velikom ratu i da se taj dan i srpske žrtve ne mogu zaboraviti. 

"Mi smo se sa ovih prostora sjetili naših 400 junaka dobrovoljaca, koji su bili u redovima pobjedničkih snaga 1918. i prije 10 godina smo podigli ovaj spomenik dobrovoljcima sa platoa Romanije", istakao je Bjelica. 

On je naglasio da predstavnici Ambasade Srbije u BiH svake godine dolaze na ovaj dan kod Spomenika solunskom borcu na Sokocu, te polažu vijence i odaju počast junacima koji su izvojevali veliku pobjedu u Prvom svjetskom ratu. 

Zamjenik gradonačelnika Istočnog Sarajeva Danko Vučetić naglasio je da je 11. novembar poseban dan u kalendaru Srbije i Republike Srpske, jer je tada Njemačka potpisala kapitulaciju pred silama Antante. 

"Mnogi ovaj dan nazivaju dan pobjede, međutim voljom moćnika nazvan je Dan primirja. Ovo je dan odavanja počasti herojima, srpskim ratnicima koji su iz nemoguće situacije preokrenuli tok rata i uticali da se promijeni stanje i u Evropi i svijetu, po zahtjevima sila pobjednica", naveo je Vučetić. 

Prema njegovim riječima, Srbija je po planovima Njemačke trebala da bude zbrisana sa lice zemlje, ali je srpska vojska herojskom borbom i podvizima preokrenula tok rata. 

On je podsjetio da je Srbija u ovom ratu izgubila trećinu stanovništva i 60 odsto muške populacije u zemlji. 

Predsjednik Udruženja potomaka i poštovalaca srpskih dobrovoljaca 1912. do 1918. opštine Sokolac Branimir Đurković rekao je novinarima da je Spomenik solunskom dobrovoljcu dokaz da se opština Sokolac i potomci dobrovoljaca i dalje sjećaju njihovih herojskih djela i odaju im zahvalnost. 

On je naglasio da se potomci solunaca redovno okupljaju kod spomenika podignutog 2008. godine na Sokocu u vrijeme značajnih datuma iz Velikog rata - 15. septembra, Dana početka proboja Solunskog fronta i 11. novembra, Dana primirja. 

"Skoro 400 ljudi sa područja opštine Sokolac prešlo je na stranu Srbije u Prvom svjetskom ratu kao dobrovoljci. Mnogi od njih se nikada nisu vratili, a neki su se iz logora vraćali dvije do tri godine poslije potpisivanja primirja", kaže Đurković. 

Spomenik solunskom doborovoljcu podignut je 2008. godine na inicijativu Udruženja potomaka i poštovalaca doborovoljaca učesnika u odbrambenim ratovima Srbije od 1912. do 1918. godine. 

Na njemu su upisana imena 363 dobrovoljca, a prema novim podacima sa ovog područja, u Velikom ratu učestvovalo je oko 400 dobrovoljaca.