Donja Gradina

Odata počast romskim žrtvama Holokausta

  • 02.08.2019. 15:33

Na Spomen-obilježju Donja Gradina danas je odata počast nevinim romskim žrtvama Holokausta, a cvijeće su na spomenik položili predstavnici Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice i Odbora za Rome pri Savjetu ministara u tehničkom mandatu.

Šef Odjeljenja za zaštitu prava pripadnika nacionalnih manjina u ovom ministarstvu Želimir Lalić rekao je za Srnu da je današnje okupljanje u Donjoj Gradini bilo znatno masovnije u odnosu na prethodne godine.

Lalić je naglasio da se na današnji dan podsjećanje na sve žrtve nacističkog režima koje su mučene i ubijane zbog svoje različitosti, a što je trajna opomena generacijama na posljedice diskriminacije, nacizma i fašizma.

"Mi smo se obavezali da ćemo i ubuduće čuvati uspomene na ove nevine žrtve, da lekcije iz najmračnijih perioda evropske istorije nikada ne budu zaboravljene", istaka je Lalić.

Odavanju počasti za više od 40.000 Roma, koji su na najsuroviji način stradali od nacističkog režima, danas su se pridružile Ženska romska mreža iz Tuzle i Udruženje žena Romkinja "Budućnost".

U toku obilježavanja sjećanja na romske žrtve Holokausta, profesor Bajram Haliti održao je čas istorije, dok je kustos Memorijalnog centra Donja Gradina Dejan Motl upoznao okupljene o osnovnim podacima vezanim za spomen-obilježje.

Savjet Evrope je na inicijativu romskih organizacija odredio 2. avgust kao Dan sjećanja na 2.897 ubijenih Roma u toku jednog dana u koncentracionom logoru Aušvic 1944. godine.

Тагови:
  • 12:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:55 Емисија: Имате ријеч са Милијаном Кос (Р)

    Емисија: Имате ријеч са Милијаном Кос (Р)

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Серија: Авионџије (Р) (12+)

    Авионџије

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    ''''''''''Серија: Од јутра до сутра (12+)